3. децембар 2019. Двадесет осма посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

3. децембар 2019. Двадесет осма посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

Уторак, 3. децембар 2019.

Двадесет осма посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

Председница Народне скупштине Маја Гојковић сазвала је Двадесет осму посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву за уторак, 3. децембар 2019. године, са почетком у 14.30 часова.


Председница је за ову седницу утврдила дневни ред са једном тачком и то: Обраћање Народној скупштини Њ.Е. Александра Грегорјевича Лукашенка, председника Републике Белорусије.

По завршетку обраћања председника Републике Белорусије Александра Грегорјевича Лукашенка Народној скупштини, председница Маја Гојковић закључила је Двадесет осму посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.


ПРИВРЕМЕНЕ СТЕНОГРАФСКЕ БЕЛЕШКЕ
(нередиговане и неауторизоване)


(Седница је почела у 14.30 часова. Председава Маја Гојковић, председник Народне скупштине.)

*
* *

ПРЕДСЕДНИК: Поштовани народни посланици, поштована председнице Владе и чланови Владе Републике Србије, поштовани градоначелниче Београда, ваше Екселенције, поштоване даме и господо, отварам Двадесет осму посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.
Ову Посебну седницу сазвала сам да би се Народној скупштини обратио председник Републике Белорусије, Његова Екселенција Александар Григорјевич Лукашенко.
Част ми је да, у име Народне скупштине и у своје име, поздравим Његову Екселенцију Александра Григорјевича Лукашенка, председника Републике Белорусије.
Поред њега, поздрављам и остале уважене чланове делегације Републике Белорусије, чланове Владе Републике Србије, као и представнике дипломатског кора у Републици Србији који присуствују данашњој Посебној седници.
Сада позивам Његову Екселенцију, господина Александра Григорјевича Лукашенка, председника Републике Белорусије, да нам се обрати.
Изволите, Екселенцијо.
АЛЕКСАНДАР ГРИГОРЈЕВИЧ ЛУКАШЕНКО: Поштовани пријатељи, пре него што кажем неколико речи са ове високе трибине, желим да упозорим све вас да сам ја бивши парламентарац и пре својих првих председничких избора сам био народни посланик скоро пет година. Зато познајем ваш хлеб, доста сам га јео, зато пазите са мном. То је шала.
Поштовани пријатељи, даме и господо, искрено се захваљујем вама за могућност да наступим са ове високе трибине главног законодавног органа Србије, Народне скупштине.
Као што сам управо рекао, имам посебан однос према Парламенту зато што је моја државна делатност почела управо од како сам био изабран у Врховни савет Републике Белорусије. Парламент свакако има важну улогу у животу друштва и то је инструмент спровођења интереса грађана.
Поред доношења закона, Парламент такође игра важну улогу у изградњи мостова између држава. Народни посланици су амбасадори народне дипломатије, активно учествују у развоју међународне сарадње и у јачању добросуседских веза.
У Србији ускоро почиње кампања за изборе за Народну скупштину. Желео бих веома и желим вам то да успешно положите овај важан испит пред својим народом.
Пошто вам нисам туђ човек за вас Србе, за све који живе у овој светој земљи и као бивши посланик желим само да вас замолим као старији брат, ако желите, немојте да се борите једни са другима у Србији. То је једини ослонац. Србија је једини ослонац, једино чврсто тло које је остало после распада некадашње велике државе.

1/2 МГ/МТ

Можда се неко неће сложити да је то била велика држава, али ми смо је тако гледали Совјетском Савезу и завидели смо вашем развоју, напредној економији. Због вашег друштва, реда у друштву који је увек постојао у вашој земљи, ви сте тада много тога постигли и понекада само са љубомором гледали на то. Просто, чак некад са непријатељским односом неке поједине Владе.
Зато вас молим да будете једна целина, зато што Србија и Белорусија имају доста противника, непријатеља. Они су око нас, има их доста и зато треба да се смиримо, да размишљамо о овој светој земљи, о народу, да сачувамо земљу и народ и да достојанствено спроведете своје изборе.

2/1 БМ/ЛЖ 14.35 – 14.40

Заиста очекујем да активирамо радне контакте када буде обновљен састав белоруског парламента. Он је изабран пре две недеље, нови састав белоруског парламента, и ускоро креће са радом. Ускоро се састајем са својим парламентом да се захвалим старим сарадницима и да поздравим нове. Таква је традиција код нас.
Данас, на састанку са председником Републике Србије, господином Вучићем, рекао сам да сам дошао код својих блиских пријатеља, у земљу са којом нас пуно тога повезује. То су заиста она осећања која ја, као и цела наша делегација, сваки пут имамо када се налазимо у Београду.
Али, данашња посета има посебан значај за мене. Као прво, ове године се навршило 25 година од успостављања дипломатских односа између Белорусије и Србије. То није био једноставан историјски пут. Наше главно достигнуће је могућност да будемо домаћини у својој земљи, да сами одређујемо правце развоја који одговарају духу времена и државним интересима.
Као друго, пре тачно 20 година посетио сам Београд, другачији Београд, како бих изразио подршку Белорусије братском српском народу. Тада, током окрутне, нељудске агресије НАТО-а против суверене Југославије, погинуло је на хиљаде људи који нису били криви низашта. Као што су ми испричали данас, још увек осећате последице тог рата због бомбардовања, када и данас умиру људи због тога, који нису криви низашта, млади људи и деца. То је још једна потврда оног окрутног периода, дивљег који су донели у ову свету земљу њени непријатељи.
У оним тренуцима смо били поред вас и подржавали смо вас на разне начине и после тог рата.
Белорусија је увек на страни Србије по питањима територијалног интегритета и суверенитета Србије. Наш став је непромењен већ више година и биће такав убудуће. Управо, људска солидарност, саосећање који иду из срца, формирају културно и духовно јединство, који представљају темељ белоруско-српских односа. То је наше велико наслеђе које треба да сачувамо и пренесемо својој деци и унуцима.
Срби, као и Белоруси, знају шта је рат, не из приче, какве су рушилачке последице тог рата и губици. Године 2019. смо прославили 75 година ослобођења наших земаља од нацизма, и Белоруси и Југословени. Данас, када скоро да нема живих сведока оне страшне трагедије, сваке године их је све мање, веома је важно сада да сачувамо историјско сећање оним јунацима рата и о невиним жртвама. То је потребно да урадимо због безбедности и због будућности нас, Европе и целе планете.
Нажалост, данас уочавамо раст напетости у односима између земаља. Смањује се глобална безбедност, повећавају се регионални конфликти. Зато треба да се залажемо за решавање било којих спорова искључиво мирним путем, на основу норми и међународног права. Свакако, сваки пут и Србија и Белорусија, позивамо земље и народе, њихове лидере разних држава, оне јаке у свету, хајде да на основу међународног права, мирним путем решимо све. Али, већ и не постоји то међународно право, свако поступа у плану ко је јачи. Ја почињем да размишљам, да ли је почела нова расподела територија на нашој планети. Сви знамо чему то води.
Белорусија је покренула иницијативу о обнови широког дијалога од Атлантика до Владивостока за јачање мера поверења, безбедности и сарадње. Сматрам да Србија треба да буде једна од држава које су заинтересоване за разматрање овог питања.

3/1 МЗ/ВК 14.40 – 14.45

Југославија је својевремено била један од оснивача Покрета несврстаних. Та организација је омогућила земљама тзв. трећег света да се појаве на међународној арени, да се чује њихов глас међу великим државама. Нажалост, данас Покрет несврстаних, са моје тачке гледишта, постоји чисто формално и не врши никакав утицај на велике земље.
Ево и данас уколико велики играчи не могу да се договоре, то не значи да ми, мале и средње државе, треба да седимо скрштених руку и да чекамо док неко од великих реши нашу судбину. Мислим да треба да чују наш глас. Заједно ћемо моћи да урадимо много више за просперитет наших земаља и народа, за мир и стабилност.
Поштовани пријатељи, традиционално пријатељство белоруског и српског народа, позитивна историја билатералних односа доприносе сарадњи наших земаља у свим сферама, у политици, трговини, индустрији, пољопривреди, високим технологијама и иновацијама.
Током година независности постигли смо пуно резултата у развоју националних економија, успели смо да обновимо контакте између наших предузећа и као резултат видимо сада белоруске тракторе који се монтирају у Србији, као и аутобусе који су добили признање потрошача. Чекају нас нови пројекти који могу да нам обезбеде озбиљно место на балканском тржишту и да изађемо са тим производима на тржиште земаља ЕУ.
Поздрављамо да је Србија потписала недавно Споразум о зони слободне трговине са Евроазијском економском унијом. Били смо сведоци тог процеса. Предности су очигледне. Ваш бизнис је добио право слободне трговине на простору огромног континента. Сада имате могућност без икаквих ограничења да извозите, широк је списак робе, да уђете на ово тржиште исто и преко Белорусије.
Чланови ваше Владе и господин Вучић данас је много говорио о развоју наших односа. Ми смо се договорили да она предузећа која успешно раде на евроазијском простору, посебно у Белорусији, као што је ваш посланик Карић или Рико, они ће помоћи да пласирате српске производе на огромно тржиште Евроазијске уније. Чак смо се договорили везано за одређене производе конкретно. Хвала Карићу који је обећао да ће дати кредит за извоз одређених роба на тржиште Евроазијске уније.
Тако корак по корак треба да се развијамо, да стварамо заједничка предузећа и да радимо. Треба да се крећемо, да радимо активније, да министри буду активнији. Уколико се договоримо о нечему, морамо то да испунимо. Онда ћемо постићи резултате обавезно, јер поред материјалног, поред пара, а новац је важан у данашњем свету, постоји нешто веће што ми имамо, и ви и ми, што немају они други, а то је наша љубав, наши братски односи, пријатељство, узајамна помоћ и то је прошло проверу током историје. Они то немају, ми имамо, а паре ћемо зарадити. Само треба да пожелимо то и да идемо напред, да производимо одличне конкурентне производе. Југословени, Срби су увек умели то да раде.
Безвизни режим, јасна логистика, директан авионски превоз стварају услове за ширење пословних контаката. То ће свакако учврстити српску економију, отвориће нам нове могућности за даљи развој. Данас током економског форума потписани су уговори за испоруку белоруских производа у износу од 100 милиона долара. Такође је потписан низ докумената о сарадњи у области науке, образовања и иновација.

4/1 ЈЈ/ВЗ 14.45 – 14.50

То је добар пример за оне који за сада сумњају или само размишљају о варијантама како ће радити у нашој земљи. Током своје дуге политичке каријере срео сам пуно скептичара који су када су само једном посетили нашу земљу потпуно променили свој однос према Белорусији. Позивамо сваког од вас, укључујући оне који нису присутни данас овде да открију за себе своју Белорусију, срдачну, гостољубиву, активну, одговорну, богату својим културним и историјским наслеђем, што у многоме личи на вас. Праву словенску земљу, срдачну и веома блиску Србији. Уверавам вас да ће се свако од вас осећати, као код куће, у нашој земљи и никада неће бити разочаран.
Драги пријатељи, налазећи се у овом лепом историјском месту не могу да не кажем неколико речи о једном питању, по мојим информацијама, то се нешто спрема у српском парламенту. Недавно су одржани парламентарни избори у Белорусији, верујте ми, што се тиче демократије и слободе током одржавања избора, просто је немогуће направити веће, не можемо још боље да организујемо изборе. Ми смо се толико трудили да задовољимо и наше спонзоре и навијаче на истоку и у ЕУ и шта смо добили као резултат? Једни су били одушевљени резултатима наших избора, а други су рекли, пошто опозиција није ушла у парламент, то је несрећа, то значи да је лоше. Значи, нису били демократски избори. Дакле, код вас је диктатура, нема слободе.
Поштовани посланици, то је права глупост. Ја уопште тада нисам био присутан у земљи, помислио сам, нека прође без мене, да ме нико не прекорева после. Ми смо се стварно трудили да задовољимо запад. Опет су дошли са жутим папирима, застарелим. То је све већ било унапред решено. Потписали су приговор – лоше. Зашто лоше? Зато што нема опозиције. Ја сам био принуђен да им искрено одговорим, желео сам да буде три, пет чланова из опозиције у парламенту, они не би ништа решавали, али како да их доведем ако су добили само 3,5% гласова. Максимум две особе, можда 4% гласова су добили. Како да их доведемо у парламент, још на демократски начин, као што они траже? Нисам могао за руку да их уведем.
Желим да знате да сам ја постао председник из редова опозиције, нисам био тада на власти, ја сам дошао из опозицији, конструктивне опозиције, нисам шетао улицама, ништа нисам рушио у граду, ја сам био за стварање нечега. Са мном су дошли они који су сада на челу различитих партија, праваца, укључујући и опозицију. Несрећа је у томе да наша опозиција ради само на дан избора, у крајњем случају недељу, две пред изборе. Какав народ ће изабрати такву опозицију? И живи опозиција наша од тога што добија „гранд“, то су амерички фондови и друго. Народ све то зна. Они нигде не раде, али живе у лепим кућама, возе се лепим колима, ожењени су или удате по пети пут, то све тражи трошак и све је уреду.
Народ се пита, одакле? Како таква опозиција може да добије поверење народа. То је апсолутна истина да су људи подржали оне који раде, који доносе корист људима и ми имамо свој монетарни систем избора. Значи, могу странке да истичу кандидатуре, могу предузећа, неке групе људи да се окупе, да скупљају потписе. Значи, хиљаду потписа и ти можеш да се кандидујеш.

5/1 ЈИ/МП 14.50 – 14.55

Зато је тешко рећи ко је код нас опозиција, а ко није, видећемо према резултатима њиховог рада у парламенту. Потпуно сам убеђен да су то људи који су одани својој држави и свом раду. Ја сам сигуран да је већина нашег парламента, да су такви људи који су усмерени на рад, немојте да верујете гласовима који кажу да Белоруси имају неке опозиције.
Уколико Вучић пожели да преокрене свет, да ли би он то могао да уради? Наравно да не, како што не може ни Лукашенко. Ми не можемо то да радимо, ми немамо такве ресурсе, ја то одлично схватам, али проблем је у томе да се некоме не свиђа политика која се спроводи у Белорусији.
Шта видимо у последње време? Када је почео рат у Украјини, дакле у Европи, многи су се пробудили и видели да се Белорусија налази у центру Европе. Хајде некако да сарађујемо са Белорусијом. Уверили су се у то да могу да сарађују са Белорусијом. Својевремено, Американци у ЕУ су направили грешку кад су нам увели санкције, кад су вршили притисак на нас, онда су схватили то након извесног времена и само су тражили повод на леп начин прекину ту ситуацију.
Што се тиче међународних односа, ми имамо мирољубив став и то је прихватљиво за свет. Ситуација се променила. Ми сад покушавамо да успоставимо добре односе са ЕУ. Ми смо против Брегзита и распада ЕУ.
Управо сам рекао, током разговора са Александром Вучићем, да можете да ми уведете санкције, могу да ме назову последњим диктатором који је рекао да је против ЕУ. Не, то није истина. Европска унија треба да се сачува зато што је то један од ослонаца наше планете, као што је Кина, делом Русија, то су велике земље и системи и цео глобални систем тако функционише уз тај темељ, скоро 30 земаља је ту и шта, како да срушимо тај систем? Све ће се срушити. Зато сам присталица тога да се сачува, да постоји ЕУ, на крају крајева, то су разни центри моћи и мале земље како што смо ми могу да се ослоне на њих.
Мислим да на планети живе паметни и добри људи који схватају да не треба да се руши наша планета, уколико се сруши бићемо ту на дну, сви ми, и да ли смо велики или мали, треба да сачувамо нашу планету.
Кад ми кажемо да је Србија мала земља, то је понижавајуће. Србија је велика земља зато што овде живи мудар, храбар, велики народ на светој земљи.
Ја вас молим, захтевам од вас, уочи председничких избора, као Словен вам се обраћам сачувајте ову свету земљу. Захваљујем.
ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем, Његовој Екселенцији, господину Александру Григорјевичу Лукашенку, председнику Републике Белорусије на његовом обраћању.
Закључујем Двадесет осму посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.
Хвала.

(Седница је завршена у 14.55 часова.)
Видео (1)

Уторак, 3. децембар 2019. | Двадесет осма Посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 03.12.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5