15. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са генералном директорком Канцеларије УН у Женеви Татјаном Валовајовом

15. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са генералном директорком Канцеларије УН у Женеви Татјаном Валовајовом

Уторак, 15. октобар 2019.

Гојковић имала више билатералних сусрета

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас са председником Парламента Тајланда, као и генералном директорком Канцеларије УН у Женеви Татјаном Валовајовом и потпредседником међународне организације Црвени крст Жилом Карбонијеом, који учествују на 141. заседању ИПУ у Београду.


Гојковић је разговарала са председником Представничког дома Скупштине Краљевине Тајланд Чуаном Ликпајом, коме је захвалила на учешћу на 141. заседању ИПУ и доласку у Београд, што је посебно важно како би две земље обновиле пријатељску сарадњу и то у години када се обележава 65 година од успостављања дипломатских односа.

Гојковић је указала да је важно да се билатерални односи развију у свим областима од заједничког интереса, као и у области економије и туризма.

Ликпај је указао да су Србија и Тајланд географски удаљени, али да две земље постају све ближе и подсетио на заједничке везе у оквиру Покрета несврстаних. Ликпај је упутио позив председници Скупштине Србије да дође у званичну посету Тајланду, као прилици да се размотре могућности унапређења парламентарне и укупне сарадње. Ликпај је говорио о сарадњи у области туризма и напоменуо да је Бангкок једна од најпосећенијих туристичких дестинација, као и да Београд постаје све посећеније туристичко место.

Гојковић се састала и са генералном директорком Канцеларије УН у Женеви Татјаном Валовајовом и том приликом истакла да су Уједињене нације најважнија организација посебно за Србију, јер поштују принцип територијалног интегритета и суверенитета. Гојковић је указала да су повеља и циљеви УН више него актуелни данас у међународној заједници имајући у виду да је савремени свет препун изазова. Председница Скупштине Србије је напоменула да је због тога поштовање међународног права тема београдског заседања имајући у виду да је међународно право угрожено у свету, и да је важно да парламентарци допринесу очувању и јачању међународног права. Гојковић је навела и да ће се следеће године у Србији обележити 75 година Уједињених нација.

Гојковић је разговарала и са потпредседником међународне организације Црвени крст Жилом Карбонијеом, који је такође гост 141. заседања ИПУ и указала да Народна скупштина придаје велики значај раду Црвеног крста и да је учешће ове важне међународне организације у раду ИПУ од изузетног значаја. Гојковић је честитала на стогодишњици оснивања Међународне федерације друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца подсећајући да је Србија члан ове организације од 1876. године.

Карбоније је честитао на организацији 141. заседања ИПУ и великом броју председника парламената и указао на добру сарадњу ове организације са Србијом.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5