28. јануар 2022. Учесници састанка

28. јануар 2022. Учесници састанка

Петак, 28. јануар 2022.

Завршена друга фаза међустраначког дијалога са Народном скупштином уочи предстојећих локалних, парламентарних и председничких избора

Кофасилитатори процеса посланици ЕП Владимир Билчик и Тања Фајон, бивши посланици ЕП Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан и председник НСРС Ивица Дачић коментарисали су досадашњи рад и изгледе будуће сарадње.


Процес Међустраначког дијалога започет 2019. обезбедио је ефикасну платформу за размену и изградњу консензуса међу различитим политичким снагама о питањима кључним за будућност српске демократије. У току процеса договорено је 16 конкретних мера, у складу са међународним препорукама, за побољшање изборних услова и медијског простора. На жалост, из различитих разлога нису сви учесници дијалога били у позицији да пристану на ове мере.

„Кључно је да се ове мере у потпуности имплементирају. Било каква непотребна одлагања имплементације угрожавају ефикасност договорених мера уочи предстојећих избора“, истакли су кофасилитатори из Европског парламента. „Забрињава чињеница да ванпарламентарна опозиција остаје критична према спровођењу мера.“

„Закључујући ову рунду Међустраначког дијалога желимо да истакнемо конструктивну, отворену и конкретну размену коју смо имали са свим саговорницима и позитиван став према дијалогу и изградњи консензуса. Међутим, потребна је даља реформа да би се консолидовала парламентарна демократија Србије и спремни смо да подржимо ове напоре после избора“, истакли су кофасилитатори Међустраначког дијалога из Европског парламента.

„Међустраначки дијалог је био важно искуство за све учеснике. Он је показао да смо у стању да радимо преко страначких линија на постизању напретка у општем интересу српске демократије. Ово је такође био веома позитиван пример сарадње Народне скупштине Републике Србије и Европског парламента који је добар за будућност. Народна скупштина Републике Србије ће наставити да улаже све напоре да усвоји неопходне законске измене за спровођење мера које су заједнички договорене у Међустраначком дијалогу“, истакао је Ивица Дачић, председник Народне скупштине Републике Србије.

Сви кофасилитатори Међустраначког дијалога сагласили су се да добра сарадња и посредништво у дијалогу треба да се наставе и након избора, у циљу јачања парламентарне демократије и унапређења политичке културе. Радују се и међународној посматрачкој мисији која ће изблиза пратити ток и исход предстојећих избора, која је такође приоритетна мисија за Европски парламент.


Видео (1)

Петак, 28. јануар 2022. | састанак председника Народне скупштине са кофасилитаторима у оквиру Међустраначког дијалога 28.01.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
субота, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја