Понедељак, 4. април 2011.

Двадесет шеста седница Одбора за Kосово и Метохију

Одбор за Косово и Метохију одржао је седницу која је почела 28. марта и настављена 4. априла, а на дневном реду је било информисање Одбора о реализацији закључака које је Одбор за Косово и Метохију усвојио и проследио Министарству за Косово и Метохију, на седницама које су одржане 25. октобра и 6. децембра 2011. године.Седници је председавао Љубомир Краговић, председник Одбора, а у раду је учествовао министар за Косово и Метохију Горан Богдановић са сарадницима.

С обзиром на то да је материјал за ову тачку дневног реда достављен на самој седници, чланови Одбора нису били у могућности да се упознају са достављеним информацијама, па је Одбор закључио да расправу одложи за седам дана.

Одбор је једногласно усвојио закључак да се на једну од седница Одбора позову шеф Преговарачког тима Борислав Стефановић и његов заменик Владимир Јовичић, како би чланове Одбора информисали о досадашњем дијалогу са привременим институцијама самоуправе у Приштини.

Поводом предстојећег пописа становништва на КиМ, Одбор је позвао припаднике српског и неалбанског становништва да се не одазову, као и да бојкотују попис становништва на АП Косово и Метохија, у организацији привремених институција Владе Косова.

Одбор је једногласно одлучио да са овим закључком упозна народне посланике.

У наставку седнице, 4. априла, чланови Одбора обавили су расправу о информацији Министарства за Косови и Метохију о прегледу фирми и институција које су у Покрајини радиле у протеклих 10 година. Министар за КиМ Горан Богдановић је рекао да су сва улагања Србије на Косову и Метохији у складу са законом и да су тендери за све послове обавезни. Истакао је да нико из Министарства није утицао на тендере за изградњу и реновирање објеката на Косову који се финансирају из републичког буџета. На примедбу чланова Одбора да неколико фирми добија већину послова у Покрајини, министар је одговорио да од када је он на челу Министарства није било финансијских малверзација ни намештања тендера, напомињући да Министарство за КиМ само трансферише средства, а да тендере расписују локалне самоуправе. На крају расправе усвојен је закључак да се Одбору достави извештај о ефектима датих подстицајних средстава у периоду од кад је формирана актуелна Влада Србије. Зтаржено је и веће ангажовање надлежних државних органа у расветљавању малверзација у Покрајини.

Председник Краговић обавестио је на овој седници Одбор да су за заменике чланова Одбора изабрани народни посланици Иван Јовановић, Бранко Ружић, Слободан Гојковић, Дејан Николић; Радослав Миловановић, Мирослав Мартић, Милетић Михајловић и Константин Арсеновић.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
понедељак, 5. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја