Понедељак, 18. октобар 2010.

Двадесет трећа седница Одбора за смањење сиромаштва

Поводом обележавања Светског дана борбе против сиромаштва, 17. октобра, Одбор за смањење сиромаштва одржао је своју Двадесет трећу седницу у Скупштини општине Ада 18. октобра.Поводом обележавања Светског дана борбе против сиромаштва, 17. октобра, Одбор за смањење сиромаштва одржао је своју Двадесет трећу седницу у Скупштини општине Ада 18. октобра. На дневном реду седнице била је тема: успостављање механизама за образовање одбора за смањење сиромаштва на локалном нивоу.

Отварајући седницу, председница Одбора Снежана Стојановић-Плавшић је истакла да Народна скупштина свој законодавни рад не завршава доношењем закона, већ се стара и о њиховој примени у пракси, а циљ оваквих посета локалној заједници је провера како се законска решења спроводе и коришћење тих искустава у раду скупштинских одбора. Због светске економске кризе, која се одразила и на смањење привредне активности у Србији, последњих година сиромаштво је у порасту. Основни узрок ове тенденције јесте незапосленост, рекла је председница Одбора и нагласила да је економска криза највише погодила најсиромашније становништво.

Изразила је очекивање да ће са опоравком привреде, чији се ефекти очекују већ следеће године, тај тренд бити заустављен.

Председница Одбора је истакла да Општина Ада, која је међу првима у Србији основала Службу за смањење сиромаштва и рад са омладином, представља пример добре праксе у овој области и да би, по угледу на Аду, и друге мање развијене општине у Србији требало да организују овакве службе и предузимају активности у циљу пружања помоћи најугроженијима и смањења сиромаштва. Посебно је указала на значај образовања, као најбржег и најефикаснијег начина за превазилажење сиромаштва.

О раду Службе за смањење сиромаштва Скупштине општине Ада, која постоји већ пет година, говорила је Весна Циврић, председница Службе. Истакла је да је, полазећи од Стратегије за смањење сиромаштва у Републици Србији, ова општина почетком 2009. године донела своју стратегију за смањење сиромаштва, као и план мера и активности са циљем стварања материјалних и других услова за смањење сиромаштва код социјално најугроженијих група (деце, старих особа, инвалида, избеглица, Рома, руралног становништва и других). Међу предузетим мерама најважније су изналажење могућности за ново запошљавање, ефикаснију социјалну и здравствену заштиту и образовање, као и мере за побољшање положаја пензионера и старих особа и рад са омладином. Служба делује на територије општине кроз пет секција: за социјалну заштиту сиромашних и социјално угрожених лица, образовање, запошљавање и становање, здравство и заштиту животне средине и за рад са омладином. Служба је развила сарадњу са органима локалне самоуправе, државним органима, јавним установама, фондовима и цивилним организацијама.

Чланови Одбора посетили су основну школу „Новак Радонић“ у Молу, где су разговарали са наставничким колективом о текућим проблемима у образовању. Посетили су и дневни боравак за социјално угрожену децу и присуствовали приредби коју су приредили ученици ове основне школе. На крају посете, народни посланици представили су се деци и одговарали на њихова питања.

Чланове Одбора за сиромаштво поздравили су председник Скупштине општине Ада Арон Чонка и народни посланик из Аде Тамаш Тот.

У раду седнице, поред чланова Одбора Анико Жирош-Јанкелић, др Ђуре Мученског, др Николе Крпића и Николе Савића, учествовали су и представници локалне самоуправе.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5