Четвртак, 7. јул 2011.

Двадесет друга седница Одбора за иностране послове

На седници Одбора за иностране послове, која је одржана 7. јула, обављен је разговор са новоименованим амбасадорима Републике Србије у Републици Белорусији др Стојаном Јевтићем, у Словачкој Радмилом Хрустановић и Јапану Бојаном Адамовић Драговић, пре њиховог одласка на дипломатску дужност.


Представљајући програм својих активности, амбасадор Јевтић истакао је да је Србија заинтересована за унапређивање билатералних односа са Белорусијом. Након потписивања Споразума о слободној трговини, утростручена је робна размена између две земље а, услед високог степена компатибилности привреда, постоје велике могућности за даље јачање економске сарадње, посебно у прехрамбеној и прерађивачкој индустрији, аутомобилској и индустрији трактора, рекао је амбасадор Јевтић. Додао је да велике могућности за сарадњу пружа и ЦЕФТА споразум.

Амбасадор Јевтић је навео да је свестан изазова са којима ће се суочити, али да постоји простор за политички дијалог две земље и јачање међупарламентарне сарадње.
Излажући свој програм активности, амбасадорка Хрустановић истакла је да је њен циљ да сарадња са Словачком буде подигнута на ниво стратешког партнерства. Нагласила је да две земље блиско сарађују и да ће настојати да створи бољи амбијент за привредну сарадњу и већа улагања у привреду Србије.

Нова амбасадорка у Јапану Бојана Адамовић Драговић истакла је да су политички односи са том земљом у успону и указала на потребу јачања парламентарне сарадње Србије и Јапана. Указала је да робна размена није на задовољавајућем нивоу, и да чињеница да је јапанско тржиште изузетно избирљиво обесхрабрује српске привреднике.
Чланови Одбора изнели су сугестије и примедбе на изложене тезе за даљи рад новоименованих амбасадора.

Седници је председавао проф. др Драгољуб Мићуновић, председник Одбора.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2