16. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са представницима Парламента Босне и Херцеговине Небојшом Радмановићем и Николом Шпирићем

16. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са представницима Парламента Босне и Херцеговине Небојшом Радмановићем и Николом Шпирићем

Среда, 16. октобар 2019.

Гојковић имала билатералне сусрете са председницима парламената у оквиру ИПУ

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас, четвртог дана заседања Интерпарламентарне уније у Београду, са председницима парламената БиХ, Државе Катар, Вијетнама, Џибутија и ПС СЕ, који учествују на 141. заседању ове најстарије и највеће међународне парламентарне организације.


Гојковић је разговарала са делегацијом Парламента Босне и Херцеговине, коју предводе Небојша Радмановић, први заменик председавајућег Представничког дома и Никола Шпирић, други заменик Председавајућег Дома Народа. Гојковић је захвалила на учешћу делегације Босне и Херцеговине на 141. заседању Интерпарламентарне уније, која је окупила велики број председника из читавог света, као и региона Западног Балкана, што потврђује значај дијалога у оквиру ИПУ. Гојковић је указала да је Србија посвећена сталном унапређењу односа са Босном и Херцеговином, и указала на значај почетка изградње аутопута Београд–Сарајево за јачање односа у региону. Гојковић је напоменула да је у претходном периоду унапређена и парламентарна сарадња и да је Скупштина Србије спремна на даље продубљивање парламентарне сарадње.

Гојковић је захвалила на принципијелном ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, односно питању КиМ и указала на једностране потезе Приштине као и чињеницу да још увек нису укинуте таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.

Радмановић је упутио честитке Србији и председници Народне скупштине на одличној организацији 141. заседања ИПУ и нагласио да је одржавање овако значајног скупа велико признање Србији, а и понос свих који су наслоњени на Србију, јер потврђује одређен напредак и могућност да се овако велики скуп може организовати у нашем региону. Радмановић је указао да Босна и Херцеговина није признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије и да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, да поштује став Србије и на томе ће истрајавати.

Шпирић је истакао да се оваквим скупом Србија враћа у сам врх светске политике и показује важност улоге парламената по питању значајних тема очувања међународног права и регионалних односа, и указао да су односи две земље пријатељски, као и да је кроз честе сусрете важно решавати сва питања.

Гојковић се састала са делегацијом Парламента Државе Катар, коју предводи председник Парламента Ахмед бин Абдулах Ал Махмуд, коме је захвалила на учешћу на 141. скупштини ИПУ и указала да је претходно заседање ИПУ у Дохи било важно искуство у припремама београдског заседања. Гојковић је истакла да јој је посебно задовољство због доласка у Београд и Србију председника Парламента Државе Катар у години обележавања 20. годишњице од успостављања дипломатских односа две државе. Гојковић је напоменула да је Народна скупштина спремна за додатни развој сарадње на свим нивоима и истакла да је економска сарадња у успону, као и да има простора да се трговинска размена додатно развије.

Ал Махмуд је истакао да Држава Катар жели да унапреди односе са Србијом, и парламентарне везе, и у том циљу предложио потписивање Меморандума о сарадњи два парламента. Ал Махмуд је позвао председницу Скупштине Србије да учествује у Дохи на 7. светској Конференцији парламентараца у борби против корупције 9–10. децембра ове године.

Гојковић се састала са делегацијом Парламентарне скупштине Савета Европе на челу са председницом Лилијан Мори Паскије и захвалила на учешћу на београдском заседању ИПУ, које је, после 20 година, одржано у једној европској земљи. Гојковић је указала на добру сарадњу са ПС Савета Европе, о чему сведочи и, још једно у низу, предстојеће учешће на Конференцији председника парламената у Стразбуру, посебно значајно због прославе јубилеја, 70. година од оснивања Савета Европе, као и наше континуирано учешће на свим нивоима и у свим органима СЕ. Гојковић је нагласила да стална делегација Народне скупштине активно учествује у раду ПС СЕ, као и да делегација Скупштине Србије пружа пуну подршку раду ПС СЕ.

Председница ПС СЕ је указала да Скупштина Србије има веома активну делегацију, и напоменула да је Србија пуноправни члан Савета Европе која је потписала и ратификовала велики број конвенција и поздравила добру сарадњу Србије са механизмима мониторинга Савета Европе. Гојковић и Паскије су разговарале о актуелним питањима по питању мониторинга у оквиру ПС СЕ, као и по питању уставних амандмана у области правосуђа и другим областима, а Гојковић је упознала председницу ПС СЕ са међустраначким дијалогом, уз посредовање Европског парламента, на унапређењу амбијента за предстојеће изборе, као и парламентарним процедурама.

Председница Скупштине Србије састала се председницом Социјалистичке Републике Вијетнам Ти Понг Тонг и подсетила на традиционално веома добре односе Србије и Вијетнама, без отворених питања и захвалила Вијетнаму на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије. Гојковић је указала на могућности развоја парламентарне сарадње формирањем посланичких група пријатељстава, као и потписивањем меморандума о сарадњи и истакла важност развоја економске и трговинске сарадње, као и сарадње у области културе, образовања и спорта. Председница Парламента Вијетнама захвалила се на позиву и прилици да дође у Србији, земљу богате традиције и историје, и истакла да цени традиционално пријатељство Србије и Вијетнама, а народ Вијетнама увек ће ценити подршку народа Србије у борби за национално ослобођење Вијетнама. Тонг је истакла да Вијетнам поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и да не подржава тзв. Косово приликом покушаја учлањења у међународне организације. Тонг је указала да је ова скупштина ИПУ окупила највећи број председника парламената што говори о важној позицији Србије данас и нагласила да је Вијетнам спреман да буде мост између Србије и источноазијског региона, у циљу унапређења привредне сарадње. Председница Парламента Вијетнама позвала је председницу Скупштине Србије у посету Вијетнаму.

Гојковић се састала и са председником Парламента Републике Џибути Мохамедом Алијем Хумедом, а председница Скупштине Србије је захвалила на доласку у Србију, као прилици да се размотре могућности парламентарне сарадње путем формирања посланичких група пријатељстава и укупне билатералне сарадње. Aли Хумед је позвао председницу Скупштине Србије да посети Џибути, на конференцију афричке Парламентарне уније, указујући да је за Парламент Џибутија важна размена парламентарног искуства и да очекују помоћ и подршку Скупштине Србије.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2