Четвртак, 5. јул 2007.

Састанак Одбора за иностране послове

Чланови Одбора за иностране послове Народне скупштине обавили су, на седници 5. јула, разговор са новоименованим амбасадором Републике Србије у Републици Португалији др Душком Лопандићем, пре његовог одласка на дипломатску дужност.Чланови Одбора за иностране послове Народне скупштине обавили су, на седници 5. јула, разговор са новоименованим амбасадором Републике Србије у Републици Португалији др Душком Лопандићем, пре његовог одласка на дипломатску дужност. Седници Одбора председавао је Драгољуб Мићуновић.

Излажући приоритете у свом раду, амбасадор Лопандић је истакао да ће један од његових главних задатака бити да Португалији, која у наредних шест месеци председава Европској унији, приближи ставове Србије о Косову и Метохији.

За нас је битно да инсистирамо како у земљама Европске уније, тако и код Португалаца, на ставу да би сваки једнострани чин о будућем статусу КиМ без одлуке Савета безбедности УН био опасан преседан, рекао је амбасадор. С тим у вези, он је истакао да Португалија не припада групи земаља које инсистирају на брзом решавању статуса ове покрајине, већ на постизању консензуса о том питању.

Лопандић је нагласио да ће, као председавајућа Европској унији и координатор њених активности у наредном полугодиштву, Португалија имати активну улогу у спровођењу постављених циљева међу којима су најважнији институционалне реформе ЕУ и јачање њене међународне улоге. Такође, Португалија има позитиван став о питању даљег ширења Европске уније на западни Балкан.

Амбасадор је оценио да би било неопходно да Србија у том периоду заврши преговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ, као и да потпише споразум о визним олакшицама. Он је најавио да ће се наша амбасада у Лисабону у наредном периоду више ангажовати на интензивирању контаката између две земље на политичком нивоу, али и на промоцији привредних, културних и других информација о Србији, као могућем партнеру и будућем кандидату за чланство у Европској унији.

Лопандић је истакао да су односи између Србије и Португалије добри и нема отворених питања, као и да постоје бројне могућности за унапређење билатералне сарадње. С тим у вези, најавио је да ће ускоро са Португалијом бити закључен споразум о културној, просветној и научно-техничкој сарадњи, као и споразуми о подстицању и заштити инвестиција и о избегавању двоструког опорезивања.

Чланови Одбора су подржали изложени програм, уз сугестију да би требало интензивирати и међупарламентарну сарадњу.

У наставку седнице, чланови Одбора за иностране послове разговарали су о саставу делегације која ће се, заједно са Одбором за европске интеграције, сусрести са делегацијом Одбора за иностране послове Парламента Велике Британије, 10. јула ове године.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2