1. октобар 2021. Зелена посланичка група у посети Златиборском округу

1. октобар 2021. Зелена посланичка група у посети Златиборском округу

Среда, 6. октобар 2021.

Тематска посета Зелене посланичке групе Златиборском округу

Неформлана Зелена посланичка група (ЗПГ) је 1. и 2. октобра 2021. године посетила Златиборски округ. Посетом су биле обухваћене општине Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница.


Циљ посете је био обилазак важних локалитета за третман отпада – затворене депоније Стањевина, депоније Бањица, као и третман плутајућег отпада на Потпећком језеру и сливу реке Лим. Поред тога, учесници и учеснице су имале прилику да се упознају са новим режимом заштите природе у оквиру Специјалног резервата природе Увац.

Првог дана обиласка је одржан састанак са представницима општине Пријепоље који су представили активности и филм о рекултивацији депоније Стањевина која је годинама загађивала Лим. Друга станица посете је била је општина Прибој. У доласку на територију општине, Зелена посланичка група је обишла трансферну станицу Бањица. Такође, одржан је састанак са представницима руководства општине Прибој. Било је говора на тему управљања отпадом као и заштити слива реке Лим. Говорило се и о другим проблемима који се тичу заштите животне средине и управљању отпадом. У обе општине је приметна активност Министарства и посебних пројеката којима се решавају нагомилани проблеми.

Други дан је био посвећен Специјалном резервату природе Увац. Посланици су имали прилику да од чувара резервата сазнају све о пословању и раду у самом резервату природе. Након обиласка језера, пећина и меандра Увца организован је радни ручак са представницима општина Сјеница и Нова Варош на ком се разговарало о одрживом туризму и развоју општина које не би требало да угрози специјални резерват.

У тематској посети су учествовали: Дубравка Филиповски, Јасмина Каранац, Братислав Васиљевић, Бранимир Јовановић, Весна Ивковић, Милија Милетић, Жарко Богатиновић, Невенка Костадинова, Муамер Бачевац, Томислав Јанковић, Тијана Давидовац, Самира Ћосовић, Данијела Вељовић, Босиљка Срдић, проф. др Љубиша Стојмировић, Сања Јефтић, Ненад Барош, Милан Урошевић, Бојан Торбица и Марко Парезановић.

Посета је организована уз подршку Мисије ОЕБС у Србији која подржава рад Зелене посланичке групе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
недеља, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја