Среда, 4. мај 2011.

Двадесет девета седница Одбора за Kосово и Метохију

На седници Одбора за Косово и Метохију одржаној 4. маја, чланови Одбора информисани су о досадашњем току преговора са привременим институцијама самоуправе у Приштини.Шеф Преговарачког тима Владе Србије за дијалог с Приштином Борислав Стефановић осврнуо се на досадашњи ток преговора и истакао да је у претходне три рунде дошло до помака у преговорима, а највише у вези са матичним и катастарским књигама, као и да су предлози нашег тима конструктивни и засновани на Уставу Републике Србије и скупштинским резолуцијама. Најавио је да се у четвртој рунди преговора Београда и Приштине, средином маја у Бриселу, неће отварати нове теме, већ ће се разговарати о темама које су већ покренуте - матичне књиге, катастар, царински печат, телекомуникације, струја и слобода кретања. Стефановић је нагласио да постоји апсолутни степен јединства државног врха у свим корацима које предузима преговарачки тим Београда и да се једино дијалогом, који јесте дуготрајан и тежак, може доћи до решења.

Чланови Одбора су изразили задовољство досадашњим радом преговарачког тима и напорима који се улажу да се са успехом заврше разговори о темама у којима је дошло до највећег приближавања ставова две стране. У расправи је постављен већи број питања која су се односила на најављену посету шефа преговарачког тима Приштини, као и на решења везана за телекомуникације и струју. Стефановић је одговорио да има подршку државног врха за посету Приштини пре наставка преговора у Бриселу и да ће разговарати са Србима, јужно и северно од Ибра, као и са представницима Албанаца. У вези са телекомуникацијама и струјом, објаснио да су се две стране, пошто нису постигле сагласност, сложиле да ЕУ предложи решење које би било прихватљиво.

На овој седници, Одбор за Косово и Метохију једногласно је подржао иницијативу, коју је покренуо члан Одбора, народни посланик Срђан Миливојевић, да се у општини Штрпце изгради породилиште.

Седници је председавао председник Одбора Љубомир Краговић.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
понедељак, 5. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја