Петак, 16. децембар 2011.

Тридесет девета седница Одбора за Kосово и Метохију

Тридесет девета седница Одбора за Косово и Метохију није настављена ни 16. децембра пошто је председник Одбора Љубомир Краговић поново констатовао да нема услова за рад, јер и овог пута на седницу Одбора нису дошли министар за КиМ Горан Богдановић и шеф преговарачког тима Борислав Стефановић.


Седница Одбора, на којој је требало да се расправља о резултатима дијалога Београда и Приштине и договорима постигнутим 21. и 22. новембра, почела је 28. и настављена 29. новембра, 5, 9. и 13. децембра.

Председник Одбора је 16. децембра прочитао два дописа у којима се чланови Одбора обавештавају да министар за КиМ и шеф преговарачког тима нису у могућности да присуствују наставку седнице Одбора, као и да Влада на својим седницама још није расправљала о договорима о универзитетским диломама и административним прелазима, те због тога не могу бити достављени тражени извештаји у писној форми.

Чланови Одбора су се сложили с предлогом да председник Одбора упути писмо председнику Владе Мирку Цветковићу и затражи обавештење о томе када ће Влада расправљати о договорима са Приштином и доставити извештај о постигнутим преговорима.Такође је прихваћен предлог да се на наставак седнице Одбора позову и представници Срба са КиМ.

Ова седница сазвана је за 28. новембар ради информисања Одбора резултатима последње рунде преговора у Бриселу, али је, због најновијих догађаја на северу Покрајине, почетак седнице два пута одлаган, а дневни ред проширен информацијом о догађајима у Јагњеници, где је након насилног уклањања барикада од стране КФОР-а, дошло до сукоба са локалним становништвом. Извештај о томе члановима Одбора и народним посланицима који су присуствовали седници поднео је министар за Косово и Метохију Горан Богдановић. Он је обавестио Одбор о новонасталој ситуацији и указао на опасност од ескалације сукоба због чега је позвао припаднике међународне заједнице и КФОР-а да мирним путем и дијалогом решавају проблеме, а Србе да не наседају на провокације.

Након двочасовне расправе, председник Одбора Љубомир Краговић прекинуо је седницу, јер, како је образложио, чланови Одбора нису добили писани извештај о последњој рунди преговора Београда и Приштине.

У наставку рада, 29. новембра, седница Одбора такође је прекинута, јер и даље није било услова за расправу пошто Одбору није достављен писани извештај о резултатима досадашњег дијалога, а седници нису присуствовали шеф преговарачког тима и представници Министарства за КиМ.

Седница Одбора настављена је 5, 9. и 13. децембра, али ни пети покушај да се расправља о резултатима дијалога Београда и Приштине и постигнутим договорима није успео.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
понедељак, 5. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја