Петак, 9. децембар 2011.

Тридесет девета седница Одбора за Kосово и Метохију

Тридесет девета седница Одбора за Косово и Метохију, која је почела 28. и настављена 29. новембра и 5. децембра није одржана ни 9. децембра за када је председник Одбора Љубомир Краговић заказао наставак.


Он је обавестио чланове Одбора да је добио обавештење о спречености представника Министарства за КиМ и шефа преговарачког тима да дођу на седницу и да ће то учинити након што Влада усвоји извештаје о постигнутим споразумима. Председник Одбора заказао је наставак 39. седнице за уторак, 13. децембар.

Ова седница сазвана је за 28. новембар ради информисања Одбора резултатима последње рунде преговора у Бриселу, али је, због најновијих догађаја на северу Покрајине, почетак седнице два пута одлаган, а дневни ред проширен информацијом о догађајима у Јагњеници, где је након насилног уклањања барикада од стране КФОР-а, дошло до сукоба са локалним становништвом. Извештај о томе члановима Одбора и народним посланицима који су присуствовали седници поднео је министар за Косово и Метохију Горан Богдановић. Он је обавестио Одбор о новонасталој ситуацији и указао на опасност од ескалације сукоба због чега је позвао припаднике међународне заједнице и КФОР-а да мирним путем и дијалогом решавају проблеме, а Србе да не наседају на провокације.

Након двочасовне расправе, председник Одбора Љубомир Краговић прекинуо је седницу, јер, како је образложио, чланови Одбора нису добили писани извештај о последњој рунди преговора Београда и Приштине.

У наставку рада, 29. новембра, седница Одбора поново је прекинута, јер и даље није било услова за расправу пошто Одбору није достављен писани извештај о преговорима у Бриселу, а седници нису присуствовали шеф преговарачког тима и представници Министарства за КиМ.

У наставку седнице Одбора, 5. децембра, на којој је требало да се разговара о резултатима дијалога Београда и Приштине и постигнутим договорима од 21. и 22 новембра, председник Одбора Љубомир Краговић поново је констатовао да нема услова за рад. Рекао је да одлаже седницу, јер, и поред позива, на седницу нису дошли шеф преговарачког тима и министар за КиМ, а представници Владе Србије и поред захтева нису доставили извештај о последње две рунде преговора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31