Четвртак, 20. октобар 2011.

Тридесет девета седница Одбора за пољопривреду

На седници Одбора за пољопривреду, која је одржана 20. октобра, разматрани су Извештај Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде о берби кукуруза, жетви соје и сунцокрета и вађењу шећерне репе, цени коштања у откупу наведених култура и стању на тржишту и Информација тог министарства о припремама за сетву јесењих усева.


У раду седнице учествовали су државни секретар Игор Момчиловић и помоћник министра Милош Миловановић.

Они су истакли да ће, и поред смањеног рода кукуруза у односу на прошлогодишњи род за 10 до 15 одсто, овогодишњом производњом бити задовољене потребе домаћег тржишта и обезбеђено око два милиона тона кукуруза за извоз. Приноси соје, сунцокрета и шећерне репе, такође, превазилазе домаће потребе, што указује да ће и ове године бити остварен суфицит у размени пољопривредних производа са иностранством.

Представници Министарства изнели су да ове године, због временских услова, касни јесења сетва пшенице.

Чланови Обора прихватили су Извештај и Информацију и оценили да они реално одсликавају стање и проблеме у ратарској производњи.

На овој седници, разматрана је и прихваћена Информација Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде о одобреним кредитима пољопривредним произвођачима са субвенционисаним каматама од стране Министарства.

Образлажући ову информацију, Милош Миловановић истакао је, у складу са Уредбом о подстицању пољопривредне производње путем кредитне подршке кроз субвенционисање дела каматне стопе у 2011. години пољопривредним газдинствима одобрено 5 275 кредита, од чега је највећи број пласиран на период до годину дана, а мањи број на период од једне до три године.

Чланови Одбора истакли су да би и сточарску производњу требало подстицати кредитима са дужим роком враћања. С тим у вези, указано је и на неједнак положај пољопривредних газдинстава у брдско-планинским крајевима, који не користе ове кредите. Предложено је да се развоју ових подручја посвети више пажње приликом израде буџета за наредну годину.

Поред тога, чланови Одбора упознати су и са Информацијом Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде о берби малине рода 2011. године и мерама Министарства.

Седници је председавао проф. др Зоран Машић, председник Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја