4. март 2020. Састанак чланова Одбора за спољне послове са делегацијом Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске

4. март 2020. Састанак чланова Одбора за спољне послове са делегацијом Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске

Среда, 4. март 2020.

Састанак чланова Одбора за спољне послове са делегацијом Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић је у Дому Народне скупштине примио делегацију Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске, коју предводи председник Одбора Игор Црнадак.


Обрадовић је истакао да су односи Републике Србије и Републике Српске на веома високом нивоу, о чему сведоче и узајамне посете високих званичника два парламента, које дају додатни импулс тим односима. Према његовим речима, од великог значаја за обе стране је заједнички наступ у међународним организацијама а нарочито узајамна подршка у Савету Европе.

Жарко Обрадовић је упознао саговорнике са спољнополитичким циљевима Србије, истакавши да је кључни стратешки циљ наше земље пуноправно чланство у ЕУ, добри односи са земљама у региону, као и са великим силама Кином, Русијом и САД. Такође, додао је да се Србија залаже и за добре односе са земљама чланицама Покрета несврстаних.

Обрадовић је указао на велики успех председника Републике Србије и министра спољних послова по питању државног пројекта – повлачење признања независности Косова, и с тим у вези истакао да је у последњем периоду 18 држава повукло признање и додао да од 193 земаља чланица УН, 92 земље признају независно Косово, док 96 земаља не признаје.

У току састанка, Обрадовић се осврнуо и на одличну економску сарадњу две стране и додао да постоји простор за додатно унапређење сарадње у области образовања и културе.

Председник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Игор Црнадак је указао на одличне односе два парламента и изразио уверење да ће у будућности та сарадња бити интензивирана и додатно унапређена узајамним посетама. Истакао је да је спољна политика Србије направила велики искорак, нарочито у односима са регионом, Европском унијом и са великим силама. Изразио је захвалност Србији на великом политичком разумевању, као и на економској и финансијској подршци, која се огледа кроз реализацију бројних инфраструктурних пројеката. Осврнуо се и на чињеницу да Србија, као једна од земаља потписница Дејтонског мировног споразума, испуњава своје обавезе и залаже се за стабилизацију не само Србије и РС, већ и читавог региона.

Саговорници су се сложили да је парламентарна сарадња на високом нивоу и закључили да се у свим важним питањима две стране међусобно подржавају.

Састанку су присуствовали и чланови Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски, Душица Стојковић и Никола Савић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2