18. октобар 2019. Чланови Одбора за спољне послове са парламентарном делегацијом Републике Уганде

18. октобар 2019. Чланови Одбора за спољне послове са парламентарном делегацијом Републике Уганде

Петак, 18. октобар 2019.

Састанак чланова Одбора за спољне послове са председницом Парламента Републике Уганде

Чланови Одбора за спољне послове састали су се данас са председницом Парламента Републике Уганде Ребеком Кадагом Алитвалом.


Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић изразио је задовољство што је Република Уганда учествовала у раду Интерпарламентарне уније, чије се 141. заседање ове године одржало у Београду, додајући да Србија гаји пријатељске односе са Угандом још од времена Покрета несврстаних.

Обрадовић је истакао да су две државе институционализовале међусобну сарадњу потписивањем Меморандума о разумевању између Народне скупштине Републике Србије и Парламента Републике Уганде, чиме су поставиле основе за даље унапређење односа.

Проф. др Жарко Обрадовић захвалио се делегацији Уганде на јасном ставу и подршци по питању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, подвукавши да је питање Косова и Метохије у свету питање поштовања међународног права.

„Наша земља је последњих неколико година имала веома живу дипломатску активност и успела да на међународном нивоу истакне значај дијалога за решавање питања јужне српске покрајине, овакву активност Србије су разумеле и бројне земље, тако да је 15 земаља у протеклих 18 месеци повукло признање Косова“, нагласио је Обрадовић.

Према његовим речима, простор за сарадњу две државе постоји, не само на политичком и међудржавном плану, већ и у економској и културној сфери, у областима пољопривреде, образовања, науке и иновација и технологије. Он је истакао да Београд, као један од образовних центара у југоисточној Европи, може да понуди квалитетну наставу и студијске програме младима из Републике Уганде.

У име наше делегације гостима су се обратили и заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски, као и чланови овог одбора Љиљана Малушић, Драган Шормаз и Немања Радојевић.

Заменица председника Одбора Дубравка Филиповски навела је да Одбор за спољне послове у овом тренутку има четири главна спољнополитичка циља, а то су придруживање Србије Европској унији, сарадња и очување мира са земљама у региону, очување територијалног интегритета земље и дијалог Београда и Приштине, као и сарадња са великим силама и осталим земљама света. Она је подсетила и на рад Женске парламентарне мреже, указујући на важност тема као што су економско оснаживање жена, њихово образовање и борба против насиља над женама.

Чланови Одбора истакли су и да је Африка континент који брзо расте, те да Србија, као четврта у Европи по броју радника у области информационих технологија, има потенцијал да инвестира у Уганду, посебно у тој сфери.

Председница Парламента Републике Уганде Ребека Кадага Алитвала оценила је посету председнице Народне скупштине Маје Гојковић Уганди историјском, нагласивши да су том приликом постављени високи циљеви на плану парламентарне сарадње. Према њеним речима, економски односи две државе развијају се споро и неопходно је унапредити сарадњу у тој области.

„Уганда је пољопривредна земља и посебно бисмо волели да унапредимо пољопривредну производњу и остваримо сарадњу наших предузетника са предузетницима из Србије, али се радујемо и сарадњи у другим секторима“, рекла је председница, додавши да би подстицај научне сарадње био од изузетног значаја за њену земљу.

„Људи из Уганде су иновативни, али не могу да развију своје иновације због недостатка технологије“, објаснила је Алитвала.

Парламентарна делегација Републике Уганде истакла је да се став њихове земље по питању Косова и Метохије неће променити, те да Србија може да рачуна на подршку Уганде у овој, али и многим другим областима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 1. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја