31. октобар 2017. Чланови Одбора за европске интеграције и делегација Одбора за спољне послове Сената Републике Италије

31. октобар 2017. Чланови Одбора за европске интеграције и делегација Одбора за спољне послове Сената Републике Италије

Уторак, 31. октобар 2017.

Састанак чланова Одбора за европске интеграције са делегацијом Одбора за спољне послове Сената Републике Италије

Заменица председника и чланови Одбора за европске интеграције састали су се у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за спољне послове Сената Републике Италије и том приликом разговарали о тренутном стању у вези са процесом евроинтеграција Србије.


Елвира Ковач, заменица председника Одбора информисала је чланове делегације Сената Италије, да је стратешки циљ Србије чланство у Европској унији. У том смислу, Србија је у потпуности административно и технички спремна, а постоји и политички консензус по питању чланства у ЕУ. Она је истакла да је од краја 2015. године до данас, отворено десет преговарачких поглавља, док су два привремено затворена. Очекује се да се процес преговарања по поглављима убрза, чиме би Европска унија послала снажну поруку грађанима Србије да је чланство у ЕУ извесно. Она се, такође, захвалила Италији на подршци коју је пружала и пружа Србији у процесу ЕУ интеграција, упркос кризама са којима се Европска унија суочава.

Паоло Корсини (Paolo Corsini) шеф делегације и први потпредседник Одбора за спољне послове Сената Републике Италије, истакао је да ће Италија настојати да убрза приступ целог Западног Балкана Европској унији. Члан делегације Вито Петроћели (Vito Petrocelli) рекао је да би ступање Србије у чланство ЕУ, између осталог, допринело и бољим односима између ЕУ и Русије.

Амбасадор Републике Италије у Србији Ђузепе Манцо (Giuzzeppe Manzo) истакао је да Италија подржава иницијативу унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, где постоји више учесника и самим тим постоји могућност да се чују различита мишљења.

На крају састанка заменица председника Одбора захвалила се на подршци коју Италија пружа Србији на путу ка Европској унији, и изразила уверење да ће овај сусрет допринети унапређењу међупарламентарне сарадње двеју земаља.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. децембар

Цео календар догађаја