Четвртак, 13. октобар 2011.

Педесета седница Одбора за европске интеграције

На седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 13. октобра, шеф Делегације Европске уније у Србији, Венсан Дежер представио је Мишљење Европске комисије о захтеву Србије за чланство у ЕУ и Аналитички извештај Европске комисије за 2011. годину.


Амбасадор Дежер је истакао да је Европска комисија 12. октобра предложила да се Србији одобри статус кандидата за чланство у Европској унији и изнела мишљење да ће наша земља бити спремна да започене преговоре о приступању чим буде остварен даљи напредак у дијалогу са Приштином.

Према томе, Србија није суочена са новим условима како би добила статус кандидата за чланство у ЕУ и датум почетка преговора, а захтеви који се односе на нормализацију односа и наставак дијалога Београда и Приштине су у потпуности статусно неутрални, нагласио је шеф Делегације ЕУ у Србији.

Оценио је да је Србија последњих година остварила значајан напредак у испуњавању политичких критеријума, који се, пре свега, односе, на стабилност политичких институција, успостављање владавине права, поштовање људских и мањинских права, у складу са европским и међународним стандардима. Захваљујући ефикаснијем раду Владе и Парламента, усвојени су неки важни закони као што су Закон о финансирању политичких активности, измене и допуне Закона о избору народних посланика, Закон о враћању одузете имовине и обештећењу и други. Нагласио је и да је сада од кључног значаја да сви донети закони у потпуности примењују.

Амбасадор Дежер је истакао да је Србија окончала сарадњу са Међународним судом правде у Хагу, активно учествује у регионалној сарадњи и доприноси успостављању трајног помирења у региону, као и да су остварени резултати у борби против корупције и организованог криминала.

Дежер је рекао да ЕК очекује да Србија оствари напредак у областима инклузивног развоја, слободе медија, контроле цена на тржишту и у неким другим областима.

Чланови Одбора оценили су да Извештај Европске комисије значи признање и подстицај реформским снагама и грађанима, јер позитивно оцењује оно што је до сада урађено.

По мишљењу појединих чланова Одбора, требало би јасно рећи шта наша земља још треба да учини до 9. децембра како би добила статус државе кандидата за чланство у ЕУ. Чланови Одбора из СРС-а изразили су мишљење да Србији није место у Европској унији, на шта указују и резултати истраживања јавног мњења, као и да ће ЕУ натерати актуелну Владу да призна Косово, како би добила датум преговора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја