Уторак, 22. новембар 2011.

Осујећен покушај учешћа председника Скупштине Косова на Пленарном заседању Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње у Тирани

Стална делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС) успела је да осујети јучерашњи покушај у Тирани да Јакуп Краснићи, председник Скупштине тзв. Републике Косово, присуствује и узме учешће на 38. Пленарном заседању ПС ЦЕС-а, чији је домаћин била Албанија.


Ова држава је као домаћин желела да искористи прилику и позове представнике Скупштине Косова да, као гости, учествују у раду Пленарног заседања. На седници Сталног одбора, који заседа уочи Пленарног заседања, делегације Азербејџана, Бугарске, Грузије, Грчке, Јерменије, Молдавије, Румуније, Русије и Украјне гласале су против учешћа, док је Турска била уздржана, што је довело до отказивања Пленарног заседања и представља преседан у овој парламентарној организацији.

Делегација Народне скупштине је отказала своје учешће, упркос припремама и уверавањима албанске стране да делегација са Косова неће учествовати, непосредно пред почетак заседања, када је стигло и  званично обавештење да ће делегација Скупштине Косова ипак учествовати. Током припрема, делегација Народне скупштине је била у контакту са делегацијама других чланица, упознавајући их са ставовима наше земље у вези евентуалног учешћа делегације са Косова и негативним последицама које би проузроковало.

Шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС ЦЕС је Александар Влаховић, а у шесточаланој делегацији су заступљене највеће посланичке групе власти и опозиције у Народној скупштини.

Делегације посланика чланица и особље Међународног секретаријата ПС ЦЕС имаће непријатности због одлуке о отказивању овог Пленарног заседања. Наиме, синоћ, после поноћи, обавештени су да су им собе отказане, као и да им домаћин неће обезбедити превоз до аеродрома, што је иначе била обавеза албанског Парламента.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
субота, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја