26. октобар 2021. Састанак чланица Женске парламентарне мреже са генералном секретарком ОЕБС

26. октобар 2021. Састанак чланица Женске парламентарне мреже са генералном секретарком ОЕБС

Уторак, 26. октобар 2021.

Састанак чланица Женске парламентарне мреже са генералном секретарком ОЕБС

У Дому Народне скупштине, одржан је састанак чланица Женске парламентарне мреже, на челу са председавајућом координаторком мреже Сандром Божић и генералном секретарком ОЕБС-а Хелгом Шмид.


Сандра Божић је на почетку састанка истакла да је Женска парламентарна мрежа основана 2013. године, као неформално удружење, које има за циљ између осталог, да учини видљивим напредак који се тиче родне равноправности. Навела је да је у фокусу ове мреже, борба против насиља према женама, и подсетила да је Србија донела Индекс равноправности за 2021. године, тећи по реду до сада.

Ове године се Индекс односи на родни аспект дигитализације и будућности рада, а подаци говоре и иду у прилог томе да је Србија направила озбиљан помак по овом питању. Истакла је да Србија спада међу четири земље кандидата за чланство у ЕУ, које су израчунале и објавиле овај Индекс. „Србија може да се похвали резултатима, имајући у виду да је 40 одсто жена заступљено у парламенту, а све то захваљујући председнику Републике Србије Александру Вучићу, који је подржао ову иницијативу“, навела је Божић.

Такође, упознала је саговорнике са податком да је 50 одсто жена присутно у Влади Републике Србије, на челу са премијерком Аном Брнабић. У оквиру Индекса родне равноправности, веома је битно, када је реч о домену моћи, истаћи, да жене у Србији имају значајан успон, нагласила је Божић.

Подсетила је да је прошле године одржана Национална конференција ЖПМ, на којој је тема, између осталог била и проблеми који се тичу родне равноправности у време пандемије изазване вирусом Корона и том приликом дошли до података да су жене много оптерећеније од мушкараца у овој кризи.

Сандра Божић је осврнула на тему превенције насиља према женама, која представља срж борбе Женске парламентарне мреже.

Божић се осврнула на Конференцију Женске парламентарне мреже, која је одржана у Прибоју у сарадњи са ОЕБС- ом, на којој се разговарало са представницима локалних самоуправа о примени Закона о родној равноправности. Указала је на значај одржавања оваквих састанака у локалним самоуправама, јер они имају за циљ оснаживање жена у економском, политичком и образовном смислу, и утичу на подизање свести о насиљу према женама, подстакавши жене које преживљавају насиље да потраже помоћ и подршку.

Генерална секретарка ОЕБС-а Хелга Шмид је изразила задовољство на организованом састанку и исказала своје импресије што је у парламенту Србије заступљено 40 одсто жена и додала да парламент Немачке чини 34 одсто жена.

Хелга Шмид је истакла да се Мисија ОЕБС 2004. године определила за појачано учешће жена у свим земљама чланицама и додала да се високо на агенди ОЕБС- а налази учешће жена у политици и њихова заштита. Веома битна тема којом се Мисија бави је борба против насиља према женама.

Шмид се интересовала за статус двоструко дискриминисаних жена, на улогу мушкараца у парламенту као и о родно осетљивом буџетирању. Интересовала се о току усвајање Трећег Националног акционог плана за примену Резолуције Савета безбедности УН 1325 и у чијој ће бити надлежности.

Сандра Божић је истакла да Србија има слуха и да укључује максималне напоре када је реч о двоструко дискриминисаним женама, било да су жене инвалиди, избеглице, ромске популације или дискриминисане по неком другом основу. Када је реч о родно сензитивном буџету, ЖПМ утиче на одборничку мрежу и управо на састанцима у локалним самоуправама, разговарамо и анализирамо о реструктурирању прихода и расхода са циљем унапређења родне равноправности, навела је Божић.

На састанку је говорила и координаторка ЖПМ Наташа Михаиловић Вацић истакавши да је Србија направила значајан помак и додала да је донет законодавни оквир неопходан да се све ово примени и у пракси, односно сви прописи који могу да утичу на унапређење родне равноправности. Истакла је да Народна скупштина донела Закон о родној равноправности који прати и Закон о забрани дискриминације. Осврнула се на родно сензитивно буџетирање и с тим у вези навела да је у изради нацрт правилника, који ће бити достављен до краја новембра локалним самоуправама, као приручник који ће им помоћи да лакше да уђу у процес родно сензитивних програма, које ће даље имплементирати у своје буџете.

Михаиловић Вацић је у разговору истакла, да је веома битно економско оснаживање жена као и подизање свести жена да пријаве насиље, потраже помоћ и подршку.

На састанку је учествовао и шеф Мисије ОЕБС Јан Брату као и координаторка Женске парламентарне мреже Снежана Пауновић.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја