Петак, 4. новембар 2011.

Шездесет четврта седница Одбора за науку и технолошки развој

Чланови Одбора за науку и технолошки развој одржали су 4. новембра седницу Одбора изван седишта Народне скупштине, у Бачком Петровцу, у Одељењу за органску производњу и биодиверзитет Института за ратарство и повртарство Нови Сад.


Седници је председавао председник Одбора Србољуб Живановић, а седници су присуствовали директор Института за ратарство и повртарство проф. др Борислав Кобиљски са сарадницима и државни секретар Министаства просвете и науке проф. др Радивоје Митровић.

Директор Института проф. др Кобиљски представио је организациону структуру и рад Института за ратарство и повртарство, који је основан 1938. године. Истакао је да Институт настоји да повеже базична истраживања са примењеним истраживањима, тржиштем и пољопривредним произвођачима. Посебно се осврнуо на Одељење за биотехнологију, где се примењују најновије методе биотехнологије за оплемењивање биљних сорти. Проф. др Кобиљски је нагласио да је Институт велики извозник семена на инострана тржишта.

Државни секретар Министаства просвете и науке проф. др Радивоје Митровић истакао је да рад Института за ратарство и повртарство представља пример добре праксе у Србији.

У наставку седнице, чланови Одбора разговарали су са представницима Института и Министарства о положају Института на српском тржишту, о пласману робе на инострана тржишта, као и о валоризацији рада научника Института и о потреби бољег повезивања науке и наставе, тако што би се омогућило истраживачима Института да држе наставу на докторским стидујама. Разговарало се и о комерцијалном аспекту рада Института за ратарство и повртарство, као и о потреби за бољој информисаности агронома и произвођача о резултатима и постигнућима Института у оплемењивању биљних сорти.

Чланови Одбора посетили су и Одељење за кукуруз у Римским Шанчевима, где су се упознали са радом овог Одељења, као и Одељења за стрна жита, а обишли су и Складишно-дистрибуутивни центар Института у Римским Шанчевима.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2