Уторак, 18. октобар 2011.

Двадесет четврта седница Одбора за заштиту животне средине

Чланови Одбора за заштиту животне средине су на седници одржаној 18. октобра размотрили у начелу Предлог закона о забрани усавршавања, производње и стварања залиха бактериолошког (биолошког) и токсичког оружја и о њиховом уништавању.


Бранка Латиновић, в.д. шефа одсека за контролу наоружања у Министарству спољних послова укратко је представила Предлог закона члановима Одбора, истакавши да обавеза усвајања овог Предлога закона произилази из ратификације истоимене Конвенције УН-а. Предлогом закона дефинишу се елементи за спровођење Конвенције и извршавају обавезе за примену Резолуције 1540 Савета безбедности из 2004.године, која се односи на додатне мере које чланице УН-а треба да предузму за спречавање ширења наоружања за масовно уништавање. Такође, доношење овог Предлога закона је и обавеза проистекла из усклађивања домаћег са законодавством ЕУ.

Након краће расправе чланови Одбора приватили су једногласно Предлог овог закона у начелу.

У наставку седнице члан Одбора Милан Димитријевић замерио је што Одбор није разматрао три тачке из дневног реда Прве седнице Другог редовног заседања Народне скипштине, а које су из делокруга рада Одбора. Такође, предложио је да се одржи посебна седница Одбора на којој би се разматрало питање акцидента у МЗ Зајача код Лознице, где је код деце из овог краја уочена повећана концентрација олова у крви, као и уопште питање складиштења отпада у Србији.

Чланови Одбора су се сложили са предлогом и договорили да се након консултација са председником Одбора и ресорним министром одржи оваква седница.

Седници је председавaла Светлана Стојаковић-Миловановић, заменица председника Одбора.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2