4. март 2022. Учесници састанка

4. март 2022. Учесници састанка

Петак, 4. март 2022.

Састанак чланова Надзорног одбора за изборну кампању са представницима посматрачке мисије ЦРТА

Чланови Надзорног одбора за изборну кампању у петак, 4. марта 2022. године, састали су се са представницима Посматрачке мисије ЦРТА Павлом Димитријевићем, замеником програмског директора Црте и Владаном Јараковић, правницом.


На почетку састанка, представници Посматрачке мисије ЦРТА упознали су чланове Надзорног одбора за изборну кампању о активностима које ЦРТА спроводи на посматрању избора на националном и локалном нивоу почев од 2016. године и које ће спроводити у току превремених парламентарних и редовних председничких избора расписаних за 3. април 2022. године. У наставку, замолили су чланове Надзорног одбора да им појасне одредбе Закона којима је прописана надлежност тог одбора, питање мандата чланова Надзорног одбора, посебно имајући у виду да су то била питања којима се овај одбор претежно бавио у претходном изборном циклусу, као и питање начина на који ће заинтересовани појединци моћи да се обрате Надзорном одбору, уколико уоче неправилности за које је овај одбор надлежан.

Чланови Надзорног одбора указали су на постојање континуитета у раду овог одбора те да већ постоје конкретне примедбе, предлози и идеје чланова претходног Надзорног одбора и да ће део тих примедби и предлога бити уважен и примењен у раду новоформираног Надзорног одбора, како би његов рад био транспарентнији и ефикасији. Новим Законом о избору народних посланика прецизиране су надлежности Надзорног одбора, те када је реч о надзору медијских сервиса, ограничене су на јавне медијске сервисе чиме је избегнуто преклапање надлежности са Привременим надзорним телом за праћење медија при Министарству културе и информисања.

Чланови Надзорног одбора истакли су да ће овај одбор у свом раду наставити са добром праксом коришћења извештаја РЕМ о надзору пружалаца медијских услуга током изборне кампање, али да ће поред медија пратити и активности других учесника у изборној кампањи, као што је Закон и предвидео.

Када је реч о информисању јавности о надлежностима и активностима Надзорног одбора, чланови Надзорног одбора нагласили су да су припремили саопштење које ће у току дана дистрибуирати свим медијима, како би се јавност упознала са могућношћу да се сваки грађанин и учесник у изборној кампањи обрати Надзорном одбору уколико уочи неправилности из надлежности овог одбора.

У дискусији су учествовали Светислав Гонцић, председник Надзорног одбора и чланови: Проф. др Миодраг Савовић, Јелена Миленковић Орлић и Проф. др Бранко М. Ракић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 10. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја