20. март 2023. Учесници састанка

20. март 2023. Учесници састанка

Понедељак, 20. март 2023.

Састанак чланова Посланичке групе пријатељства са Италијом са посланицима Доњег Дома Парламента Италије

Председник Посланичке групе пријатељства са Италијом Јован Палалић заједно са члановима Групе, састао се у Дому Народне скупштине са посланицима Доњег Дома Парламента Италије Димитриом Коином, Емануелом Лоперфидом и Ником Групионом.


Палалић је изразио задовољство посетом парламентараца Италије, истакавши да је ово изузетна прилика да буду размотрене могућности за интензивирање сарадње двеју земаља и оценио да су билатерални односи пријатељски и отворени.

Имајући у виду да се сутра у Београду у Палати Србија одржава Пословно-научни форум: Србија - Италија и да ће бити присутно око 150 италијанских компанија, Палалић је изразио наду да ће форум обележити почетак нове фазе у економским односима две земље. Додао је да се након одржаног форума очекује нови прилив италијанских инвестиција, нарочито у области иновативних технологија, инфраструктуре, био технологије, енергетске и зелене транзиције.

Поменути форум ће отворити председник Републике Србије Александар Вучић а биће присутни и чланови Владе РС. Додао је да је Италија други у Европи трговински партнер Србије.

Палалић је упознао парламентарце Италије са ситуацијом на Косову и Метохији и подвукао да Србија поштује принципе међународног права и Резолуцију 1244 Савета безбедности УН.

Додао је да је дијалог званичног Београда и приштинске администрације који се води под покровитељством ЕУ, једино исправно решење и да у Србији постоји потпуни консензус када је у питању целовитост српске територије.

Посланици Доњег Дома Парламента Италије Димитри Коин, Емануел Лоперфидо и Ника Групиони су се сложили са председником ПГП са Италијом да постоји простор за унапређење економске сарадње, нарочито након предстојећег Пословно-научног форума. Изнели су податак да је Србија трећа земља у Италији када су у питању инвестиције.

Парламентарци су се интересовали за Европске интеграције Србије, стање на Косову и Метохији као и о ставу Србије по питању сукоба Русије и Украјине.

Оценили су да Италија подржавају намеру да се Западни Балкан нађе на шаховској табли Европске уније и додали да Србију виде као стратешког партнера, како због положаја тако и због саме близине.

У разговору који је уследио учествовали су народни посланици Санда Рашковић Ивић, Јадранка Јовановић, Снежана Пауновић, Марина Рагуш, Миодраг Гавриловић и Жика Бујуклић. Заједнички су оценили да постоји простор за унапређење сарадње у области трговине, културе, науке, ИТ технологије и туризма.

Говорећи о Косову и Метохији, истакли су је дијалог једино исправно решење да се сачува мир и стабилност за све који овде живе, додајући да је неопходно да се коначно формира ЗСО, која би осигурала безбедност нашем народу на КиМ. Београд наставља да спроводи државну политику мира, стабилности, економског и друштвеног развоја, закључено је на састанку. Чланови ПГП са Италијом упознали су саговорнике да је главни спољно-политички циљ Србије равноправно чланство у ЕУ и да у том смислу очекујемо подршку Италије на том путу.

Састанку је присуствовао и амбасадор Италије у Србији Лука Гори који је искористио прилику да упозна скуп да ће на сутрашњем форуму бити присутно око 150 италијанских, 250 српских компанија, као и да ће се одржати више од 400 састанака и да ће бити потписано 12 споразума из различитих области.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
петак, 1. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја