26. јануар 2023. Учесници састанка

26. јануар 2023. Учесници састанка

Четвртак, 26. јануар 2023.

Састанак чланова Посланичке групе пријатељства са амбасадорком Грчке у Србији

Председник Посланичке групе пријатељства са Грчком Верољуб Арсић и чланови групе, разговарали су у Дому Народне скупштине са амбасадорком Грчке у Србији Њ.Е. Маријом Левади.


Председник ПГП са Грчком Верољуб Арсић на самом почетку састанка, пожелео је добродошлицу и успех у раду новоизабраној амбасадорки Грчке у Србији Марији Левади. Указао је на традиционално блиске и пријатељске односе који бележе стални напредак и нагласио да је ова Посланичка група пријатељства једна од бројнијих у Скупштини Србије, што додатно говори о повезаности два народа. Арсић је посебно нагласио блиске односе Срба са Крфљанима, који су за време Првог Светског рата помогли искрцавање српским војницима на то Јонско острво.

Амбасадорка Марија Левади се сложила са Арсићем да су односи две земље одлични и пријатељски и да два народа повезује сличан менталитет, заједничка историја и духовна блискост.

Састанку су присуствовали и говорили чланови Посланичке групе пријатељства са Грчком, Јасмина Каранац, Миодраг Гавриловић, проф. др Тамара Миленковић Керковић, мр Милован Дрецун, Лепомир Ивковић, проф. др Александра Томић, Никола Радосављевић, Тијана Давидовац и Ана Белоица.

Заједнички су оценили да је узајамном разменом посета чланова посланичких група пријатељстава могуће унапредити парламентарну сарадњу, која је од посебног значаја за унапређење свеукупне билатералне сарадње. Осврнули су се на одличну сарадњу у области туризма и културе и оценили да постоји простор за унапређење економске сарадње двеју земаља, посебно у областима где постоји значајан неискоришћен потенцијал.

Чланови ПГП са Грчком упознали су амбасадорку Левади са ситуацијом и проблемима са којима се суочава наш народ на Косову и Метохији, истакавши да је Србија посвећена миру и стабилности региона и да је спремна за дијалог и компромис. Истакли су да Србија високо вреднује подршку Грчке по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, а навели су и значај активног учествовања Грчке на убрзању процеса евроинтеграција Србије.

Амбасадорка Марија Левади је подвукла да је став грчког руководства непромењен и да Грчка не мења своју позицију по питању Косова, те да жели читав Балкан у Европској унији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2