20. април 2021. Учесници састанка

20. април 2021. Учесници састанка

Уторак, 20. април 2021.

Састанак чланова Посланичке групе пријатељства са Израелом и амбасадора Израела у Србији

Председник посланичке групе пријатељства са Израелом проф. др Владимир Маринковић разговарао је амбасадором Израела у Србији Њ.Е. Јахелом Виланом о искуствима у борби против CОVID 19 и потенцијалној економској сарадњи.


Проф. др Владимир Маринковић је информисао амбасадора са податком да ПГП са Израелом броји 65 чланова и представља једну од најмногобројнијих група у парламенту Србије. Маринковић је говорећи о проблему са којим се суочава цео свет, пандемојом изазваном корона вирусом, информисао амбасадора са током вакцинације у Србији и начином на који се боримо са овом пошасти.

Истакао је да Србија располаже са четири врсте вакцина као и да је када је број ревакцинисаних грађана у питању, Србија на првом месту у Европи а међу водећим по укупном броју вакцинисаних грађана. Захваљујући руководству Републике Србије у кратком року изграђене су две ковид болнице и планирана је производња Спутњик вакцине на институту Торлак, док је у сарадњи са УАЕ и Кином у плану изградња нове фабрике за производњу Синофарм вакцине, навео је Маринковић. Србија је представљена у свету као лидер у региону, који се озбиљно суочио са Корона вирусом, о чему сведочи и податак да су грађани из региона имали могућност да се вакцинишу у Србији.

Када је реч о сарадњи у области економије, неопходно је јачати сарадњу две земље посебно на пољу економије и инвестиција и треба мотивисати израелске компаније да инвестирају у Србији, подвукао је Маринковић. Он је такође нагласио да је пред многим земљама изазов како наставити економски развој у новонасталим околностима условљеним пандемијом, те да размена искустава може да буде драгоцена за обе земље.

Путем видео линка обратио се председник ПГП са Србијом Боаз Топоровски који је том приликом указао на одличне односе две земље и подсетио на савезништво два народа у борби против фашизма. Истaкао је да је постоји простор за јачање економске сарадње две земље и указао на успешnу сарадњу у области енергетике. Боаз Топоровски је изразио задовољство због предстојећег отварања српскe економске канцеларије у Јеросалиму, која ће допринети још бољој економској сарадњи, која представља фокус билатералних односа.

Амбасадор Јахел Вилан је изразио задовољство због посете Народној скупштини и истакао да наша два народа везује дуго и традиционално пријатељство. Говорећи о току борбе против пандемије амбасадор Вилан је истакао значај и позитивне резултате вакцинације у Израелу. Он је рекао је потребно додатно мотивисати младе да се вакцинишу, јер је пракса показала да британски сој вируса у све већем броју погађа управо тај део популације.

Захваљујући успешној и масовној вакцинацији, грађани Израела могу поново да се врате нормалном животу, навео је амбасадор. Такође, информисао је присутне да је држава Израел за набавку вакцина издвојила око 800 милона долара.

Амбасадор је искористио прилику да укаже да ових дана Израел прославља 73. годишњицу од проглашења независности и изразио задовољство што то може да подели са пријатељима у српском парламенту.

На састанку је говорила и потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић, која се такође сложила са претходним говорницима, да две земље имају добре политичке односе и да је економска сарадња иде узлазним путем. Навела је да су се укупни трговински односи у периоду од 2012. до 2020. године, кретали од 40 до 82 милиона долара. Према речима Зоране Михајловић, посебно је поносна на улагања израелских компанија у области енергетике и с тим у вези је указала на прву ветроелектрану која је прикључена на наш преносни систем, после више од 20 година. Ова инвестиција је вредна преко 200 милиона евра, навела је министарка. Поздравила је енергетски систем државе Израел и навела да је Израел једна од првих земаља која је кренула у енергетску транзицију, и додала да је у плану да до 2025. године, комплетан систем снабдевања електричне енергије буде из обновљивих извора енергије и гаса. Управо због тога, неопходно је да разменимо искуства у овој области имајући у виду да се у скупштини управо разматрају закони из области енергетике, оценила је Михајловић.

На крају састанка, саговорници су се сложили да постоји простор за додатну сарадњу у области економије, енергетике и здравства. Такође, Маринковић се сложио да је неопходно подстаћи грађане на што масовнију имунизацију, јер само на тај начин можемо да се поново вратимо нормалном животу и навикама.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6