7. децембар 2020. Чланови Посланичке групе пријатељства са Јерменијом са амбасадором Републике Јерменије на нерезиденцијалној основи

7. децембар 2020. Чланови Посланичке групе пријатељства са Јерменијом са амбасадором Републике Јерменије на нерезиденцијалној основи

Понедељак, 7. децембар 2020.

Састанак чланова Посланичке групе пријатељства са Јерменијом са амбасадором Републике Јерменије на нерезиденцијалној основи

Чланови Посланичке групе пријатељства са Јерменијом на челу са председником Групе Александром Чотрићем разговарали су данас са амбасадором Јерменије Њ.Е. Ашотом Ховакимијаном, амбасадором Републике Јерменије на нерезиденцијалној основи.


Амбасадор је истакао да 27 чланова колико броји Посланичка група са Јерменијом говори у прилог томе да су везе две земље на високом нивоу и изразио је задовољство што је Србија спремна да продубљује добре односе са Јерменијом.

Чотрић је исткао да је велико задовољство и част Групе пријатељства да разговарају са амбасадором, поготово у овако изазовним временима, изазваним глобалном пандемијом. Чотрић је истакао да је амбасадор велики пријатељ Србије, који је радио на повезивању наших народа још од времена федералних држава Југославије и Русије. Додао је да се амбасадор и ванинституционално залагао за пријатељство Србије и Јерменије, а да је приближавању два народа допринело и укидање виза грађанима Јерменије за посету Србији, као и отварање амбасаде Републике Србије у Јеревану. Како је председник ПГП-а навео, политичке и економске везе две земље унапређене су ангажовањем два председника и посетама на највишем нивоу.

У наставку састанка чланови Посланичке групе пријатељства интересовали су се за ситуацију у Карабаху, поготово након доласка руског мировног контингента на ово подручје. Амбасадор је истакао да је велики број становништва у страху напустило Карабах, а проблеми су настали и са културним наслеђем које се налази на овој територији. Ховакимијан је навео и то да до размене на стотине заробљеника која је мировним споразумом предвиђена није реализована, а спорно је и питање границе Карабаха која није јасно одређена у протеклих 30 година.

Чотрић је изразио наду да ће се, када се стабилизује ситуација са Карабахом у Јерменији и када се ублажи епидемиолошка ситуација реализовати билатералне посете двеју држава. Искористио је прилику да још једном захвали Републици Јерменији на принципијелном ставу и непризнавању такозване државе Косово.

Чланови Посланичке групе пријатељства и амбасадор сложили су се да два народа деле веома сличну историју, што је нередак случај када су у питању православне државе.

Састанку су присуствовали проф. др Љубиша Стојмировић, Вук Мирчетић, Ивана Николић, Небојша Павловић и Борис Бурсаћ, Бојан Торбица и Ђорђе Тодоровић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6