Среда, 9. јануар 2008.

Потписан Споразум о парламентарној сарадњи Републике Српске и Републике Србије

Председници скупштина Републике Српске и Републике Србије Игор Радојичић и Оливер Дулић потписали су данас у Бањалуци протокол о парламентарној сарадњи, у склопу обележавања шеснаесте годишњице постојања Републике Српске.Председници скупштина Републике Српске и Републике Србије Игор Радојичић и Оливер Дулић потписали су данас у Бањалуци протокол о парламентарној сарадњи, у склопу обележавања шеснаесте годишњице постојања Републике Српске.


Свечаном чину потписивања присуствовали су председници Републике Србије Борис Тадић, Републике Српске Рајко Кузмановић, премијер РС Милорад Додик, српски члан у Председништву БиХ Небојша Радмановић, председавајући Савета министара БиХ Никола Шпирић и председавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Милорад Живковић.

Игор Радојичић је изразио задовољство потписивањем Споразума и нагласио да је ово наставак онога што су радили и претходни сазиви и једне и друге скупштине, с тим што се сада отвара могућност да скупштинска радна тела, одбори, комисије, посланички клубови и стручне службе оба парламента сарађују у 13 различитих области.

Радојичић је истакао да је Споразум отворен за све друге парламенте који желе сарадњу и представља основ за

пријатељску сарадњу у читавом региону.


И председник Народне скупштине Оливер Дулић је изразио велико задовољство што је Споразум потписан, додајући да земље у региону немају довољно административних капацитета да губе на послове који долазе у будућности и да је стога јако важно да се међусобно подели све оно што су искуства у процесима европских интеграција.

Он је истакао потребу да се два парламента у будућности баве стварима која се тичу конкретног живота грађана, повећања стандарда и економске сарадње, а много мање неким статусним питањима којима су се бавили у прошлости.


"Само на тај начин можемо допринети да наш регион буде регион поносних и задовољних грађана. Сигуран сам да је данас потписан Споразум само почетак тога и ми смо спремни да сличне споразуме потпишемо и са другим парламентима у региону", рекао је Дулић

Председник Скупштине Србије је истакао да у будућности интензивном економском и политичком сарадњом треба да се сруше зидови који су раздвајали грађане и да се поново изграде мостови и створи простор задовољних људи у овом региону.

На основу потписаног споразума о парламентарној сарадњи РС и Србије почиње да сарађује 26 скупштиснких радних тела и то, према Дулићевим речима,треба да буде модел како ће парламенти у региону у будућности да сарађују.

Протоколом о парламентарној сарадњи предвиђена је сарадња парламентарних одбора и руководстава двеју скупштина, на основу раније потписаног Споразума о специјалним паралелним односима РС и Србије.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2