14. октобар 2019. Народне посланице Сандра Божић и Јелена Мијатовић на Форуму младих парламентараца у оквиру 141. заседања ИПУ

14. октобар 2019. Народне посланице Сандра Божић и Јелена Мијатовић на Форуму младих парламентараца у оквиру 141. заседања ИПУ

Понедељак, 14. октобар 2019.

Обраћање народних посланица Сандре Божић и Јелене Мијатовић на Форуму младих парламентараца

Народне посланице Сандра Божић и Јелена Мијатовић учествовале су на Форуму младих парламентараца, који је одржан у оквиру 141. заседања Интерпарламентарне уније (ИПУ) у Београду.


Народна посланица Сандра Божић је у свом обраћању навела да су млади будућност сваке државе и нације, њена покретачка снага и непресушни извор нових идеја и да Република Србија има јасно стратешко опредељење да је важно што више улагати у младе.

Божић је истакла да Србија спада у не тако бројну групу земаља која има надлежно министарство за младе – Министарство омладине и спорта, и да је Законом о младима, који је донет 2011. године, прописана обавеза да се на сваких десет година доноси Стратегија за младе, као и обавеза државе да обезбеди новац за остваривање њених циљева.

Савет за младе, саветодавно тело Владе, основан је 2014. године, навела је Сандра Божић и додала да је Република Србија једна од држава која има предвиђен институт Канцеларије за младе, којa су важан механизам за ефикасно подстицање развоја омладинске политике на локалном нивоу.

Оснивањем Фонда за младе таленте Србија је показала да системски исказује бригу државе за младе и њихову будућност, указала је она и нагласила да Фонд за младе таленте на годишњем нивоу стипендира и награђује више од 3400 ученика средњих школа и студената.

Један од приоритета државе јесте и стварање услова за боље запошљавање и самозапошљавање младих, рекла је Божић у свом обраћању. Само у последњих пет година, кроз пројекте усмерене ка повећању запошљавања младих, 2500 младих се запослило/самозапослило, а више од 30.000 младих је било на обукама за повећање запошљавања, управљање каријером и стручним праксама.

„Ми као млади парламентарци морамо указати на потребу стварања нове визије просперитета младих. Будућност наших друштва је у нашим рукама“, закључила је у свом обраћању Сандра Божић.

Народна посланица Јелена Мијатовић је навела да народни посланици одржавају редовну комуникацију са младима, преко удружења младих и канцеларија за младе.

Говорећи о важности остваривања 3. циља одрживог развоја Агенде УН, који се односи на обезбеђење здравог живота и промоцију благостања за све генерације, Мијатовић је истакла да Министарство здравља то ставља у врх својих приоритета здравствене заштите и да је ради реализације тог циља формирана и међуресорна радна група.

Влада Републике Србије усвојила је Стратегију јавног здравља у Републици Србији за 2018–2026. годину, указала је она.

У свом обраћању, Јелена Мијатовић је посебно нагласила да је Народна скупштина, на предлог председника Народне скупштине, тада младог парламентарца, др Небојше Стефановића, који је препознао проблем у остваривању права на универзалну здравствену заштиту деце, породиља и трудница, 2013. године усвојила Закон о остваривању права на здравствену заштиту деце, трудница и породиља. Тиме су ове осетљиве друштвене групе оствариле право на комплетну здравствену заштиту. „Србија је на добром путу успостављања универзалног здравственог осигурања“, закључила је Јелена Мијатовић у свом излагању.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2