Понедељак, 22. новембар 2010.

Разговор народних посланика са ученицима средњих школа из Новог Сада

Чланови Радне групе за права детета посетили су данас две средње школе у Новом Саду укључене у програм „Школа без насиља“, који реализује Народна скупштина Републике Србије у сарадњи са Канцеларијом УНИЦЕФ-а у Србији.Чланови Радне групе за права детета посетили су данас две средње школе у Новом Саду укључене у програм „Школа без насиља“, који реализује Народна скупштина Републике Србије у сарадњи са Канцеларијом УНИЦЕФ-а у Србији.

Ученици Електротехничке школе „Михајло Пупин“ и Техничке школе „Павле Савић“ упознали су народне посланике са узроцима насиља међу младима у својим срединама и активностима које се предузимају ради његовог сузбијања у оквиру програма „Школа без насиља“. Указали су да насиља има највише на улици, а мање у школи, као и да је важно да се у његовом сузбијању више ангажују млади људи који су и сами били починиоци насиља и са тим су успели да се изборе.

Чланови Радне групе представили су надлежности и рад Радне групе, одбора за права детета који ће тек бити формиран. Разговарано је о томе како они могу да допринесу побољшању положаја деце и младих, а пре свега, у образовању.

Потпредседник Народне скупштине и члан Радне групе Никола Новаковић истакао је да се међу приоритете Радне групе убраја и праћење активности које су усмерене на борбу против насиља у друштву у целини, а посебно међу децом и младима. Зато је непосредан и отворен дијалог са младима који учествују у спречавању и реаговању на појаве насиља у школама од непроцењивог значаја за рад народних посланика. Подсетио је да Народна скупштина, поред законодавне, има представничку и надзорну функцију, као и да су током посете локалним заједницама и приликом разговора са представницима локалне власти, младима и децом, народни посланици у прилици да се упознају са спровођењем појединих закона, а пре свега Закона о основама система образовања и васпитања.

Ученици средњих школа и представници ђачких парламената и тима младих указали су да би било корисно да се у локалним срединама развију садржајнији програми за младе, који ће укључити спорт, музику и друге видове модерног изражавања младих, како би они своје активности могли да усмере у позитивном правцу. Такође, млади су позвали народне посланике да у својим срединама утичу како би представници локалне заједнице више пажње посветили њиховим потребама .

У разговору су учествовали народни посланици Гордана Чомић, Мехо Омеровић, Злата Ђерић, Никола Крпић, Елвира Ковач, Снежана Седлар и Милан Станимировић, као и покрајински секретар за образовање Золтан Јегеш.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5