19. фебруар 2020. Члан Одбора за спољну политику немачког парламента Јосип Јуратовић са члановима одбора за европске интеграције и за спољне послове

19. фебруар 2020. Члан Одбора за спољну политику немачког парламента Јосип Јуратовић са члановима одбора за европске интеграције и за спољне послове

Среда, 19. фебруар 2020.

Посланик немачког Бундестага Јуратовић у посети одборима за европске интеграције и за спољне послове

Члан Одбора за спољну политику немачког парламента Јосип Јуратовић боравио је данас у посети Народној скупштини, где је са колегама из Одбора за европске интеграције и Одбора за спољне послове разговарао о процесу европских интеграција Србије, регионалној сарадњи, ситуацији у Србији пред предстојеће изборе, али и билатералним односима Србије и Немачке и спољној политици Србије и ЕУ.


Јуратовић је српским колегама поручио да Немачка жели мир и стабилност, као и да су готово све странке у Бундестагу за чланство земаља Западног Балкана у ЕУ. Он је оценио да нова методологија за приступање ЕУ не доноси нове критеријуме, већ сам процес чини транспарентнијим. Он је истакао да очекује да се процес европских интеграција Србије убрза и да ће самит у Загребу дати агенду за будућност региона, као и да ће се до немачког председавања створити агенда за даље проширење ЕУ.

Заменица председника Одбора за европске интеграције Елвира Ковач истакла је да Србија очекује много од нове Европске комисије, као и да, након представљања нове методологије проширења, разматра шта би за њу било боље, брже и ефикасије. Она је подсетила да оцена напретка Србије од стране чланица ЕУ не рефлектује спроведене реформе у друштву и оценила да није лако објаснити грађанима зашто процес приступања овако дуго траје.

Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски оценила је да је сарадња Србије и Немачке интензивна уз редован дијалог и добру парламентарну сарадњу. Она је истакла важну улогу Немачке, која заједно са Француском, после Брегзита, има водећу улогу у реформи ЕУ. Филиповски је подсетила да је Немачка Србији дала 1,7 милиона евра бесповратне помоћи за 15 година, као и да 400 немачких фирми запошљава 63.000 радника у Србији. Она је додала да је један од спољнополитичких приоритета Србије чланство у ЕУ и да би Србија волела да цела Европа једним гласом говори о политици проширења. Говорећи о регионалној сарадњи она је оценила да Србија много улаже у стабилност и мир у региону, за шта је најбољи пример мини шенген, али и истакла изазове са којима се суочавамо у Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Члан оба одбора Драган Шормаз упознао је немачког колегу са радом српских и европских парламентараца у оквиру ПОСП-а, као и сарадњом Србије и Русије, Кине и НАТО и разменио мишљења у односу на питање Косова и Метохије.

Саговорници су разговарали и о раду парламента у Србији, резултатима међустраначког дијалога уз посредство Европског парламента и предстојећим изборима у Србији.

Састанку са послаником немачког Бундестага присуствовао је и члан Одбора за спољне послове проф. др Љубиша Стојмировић.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31