12. фебруар 2020. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Вјачеслав Володин

12. фебруар 2020. Председница Народне скупштине Маја Гојковић и председник Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Вјачеслав Володин

Среда, 12. фебруар 2020.

Гојковић предводи делегацију у Русији на заседању српско-руске парламентарне Комисије

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која предводи делегацију Скупштине Србије на Петом заседању парламентарне Комисије за сарадњу између Скупштине Србије и Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације у Москви, састала се данас са председником Државне думе Вјачеславом Володином.


Гојковић и Володин су разговарали о унапређењу парламентарне и укупне билатералне сарадње између две државе, а након састанка отворили су Пето заседање заједничке парламентарне Комисије.

Гојковић је истакла да динaмично одржавање седница Комисије на најбољи начин сведочи о квалитету односа, као и снажном обостраном интересу за даље проширење и унапређење сарадње.

„При сваком нашем сусрету ми имамо прилику да оценимо како наши односи бележе рекорде и највиши ниво у историји након више од 180 година“, нагласила је Гојковић на почетку заседања Комисије, указујући да је билатерална и нарочито парламентарна сарадња веома интензивна.

Гојковић је упутила искрену захвалност Руској Федерацији на континуираној и принципијелној подршци по питању Косова и Метохије, посебно на мултилатералном плану и истакла да тиме Руска Федерација још једном потврђује своју значајну улогу у поштовању међународног права и поштовању општих принципа и циљева прокламованих у Повељи Уједињених нација.

„Подршка Руске Федерације настојањима Републике Србије да постигне одрживо и узајамно прихватљиво решење у непосредном дијалогу Београда и Приштине је од немерљивог значаја за нас“, рекла је Гојковић и указала да посебан значај ова подршка добија у околностима када Приштина предузима низ насилних и једностраних потеза.

Говорећи о темама заседања Комисије, Гојковић је рекла да је Скупштина Србије спремна на предан и марљив рад, како би сви договорени споразуми између две земље, од нашег заједничког интереса, што лакше и што боље заживели.

Гојковић је рекла да је Скупштина недавно ратификовала Споразум о предаји Петербуршког листа Мирослављевог јеванђеља Републици Србији и слика Николаја Константиновича Рериха Руској Федерацији, који има огроман симболички значај, као и да очекује да ће ускоро бити ратификован Споразум о слободној трговини између Републике Србије и Евроазијске економске уније, који ће, својим спровођењем, представљати значајан допринос развоју укупне сарадње. Гојковић је навела и да Парламент даје пуну сарадњу у домену енергетике, конкретно пројекту „Турски ток“, у домену информационих и комуникационих технологија и дигиталне економије и поздравила обновљену сарадњу две земље у области коришћења нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе на основу испитаних и иновационих технологија.

Говорећи о сарадњи у међународним парламентарним организацијама, Гојковић је рекла да Србија високо цени сарадњу коју остварујемо са Русијом на мултилатералном плану и нагласила да делегације Скупштине Србије никада неће гласати за одлуке које су усмерене против интереса руске делегације.

Гојковић је у том контексту рекла да Србија, полазећи и потврђујући своју сувереност и независност своје међународне позиције, која је утемељена на принципијелној политици, политичкој независности и војној неутралности, никада није и неће уводити санкције Руској Федерацији и руском народу.

Председница Парламента је говорила и о заштити историјског памћења и супротстављања хероизацији нацизма, у контексту 75-годишњице завршетка Другог светског рата и нагласила да Србија добро памти јунаштво руских и совјетских добровољаца и војника који су се раме уз раме борили са нашим јединицама за ослобођење наше земље од окупације.

„Наше тадашње, али и вековне заједничке борбе, патње и победе нас обавезују да брижљиво чувамо успомену на жртву поднету за слободу“, рекла је Гојковић и рекла да је Србија захвална за огромне жртве које је поднела Русија кроз векове не желећи да остави Србију саму пред нападима њених непријатеља.

„Ми много година у низу обележавамо сећања на велике борбе и жртве, али, захваљујући храбрости, умећу и пожртвованости, и на победе. То сећање је посебно живо у годинама као што је ова, у којој обележавамо 75 година победе над фашизмом, велике победе у којој је била одлучена судбина света“, поручила је Гојковић.

Гојковић је напоменула да сећање на заједничку борбу није једини разлог зашто морамо чувати истину о историји наводећи да се данас воде борбе, другачије него некада, борбе за само разумевање историје и упозорила да насилни ревизионизам прети не само сећању, него и опстанку читавих народа.

„Народ који не памти прошлост нема ни будућност“, поручила је Гојковић.

Председник Државне думе Вјачеслав Володин је истакао да се односи Србије и Русије развијају динамично захваљујући председницима Владимиру Владимировичу Путину и Александру Вучићу, а да је на парламентима да кроз законодавни процес поткрепе договоре.

Володин је указао да су резултати сарадње очигледни, да је робна размена у прошлој години порасла за скоро за 24 одсто и да износи 2,3 милијарде долара у првих девет месеци прошле године, а још много треба да се учини да се постигне нови такав задатак који је постављен, да се робна размена увећа до 3,5 милијарди долара.

Володин је напоменуо да ће потписани Споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом отворити нове могућности сарадње у евроазијској димензији и да ће дати додатни импулс ономе што смо до сада достигли.

Володин је рекао да се велика пажња поклања развоју образовања и културе.

Володин је честитао предстојећи празник Србији, Сретење – Дан државности и изнео жеље за даљи развој и благостање Србије.

Володин је рекао да је српски народ дао велики допринос победи над фашизмом, да је организовао велики антифашистички покрет, и да је у рату погинуо сваки десети становник Југославије, укупно 1,7 милиона људи, а више од половине њих су били Срби.

„Српски народ себе је довео на ивицу опстанка борећи се против фашизма“, рекао је Володин.

Володин је поручио да данас морамо да поштујемо сећање на оне који су нам дали могућност да градимо живот и планирамо будућност и да учинимо све са наше стране да се заштити сећање и на улогу совјетских војника који су дали своје животе за слободу, да свет ослободе од фашизма и додао да покушаји да се прецрта њихов допринос су недопустиви.

Володин је рекао да Србија и Русија једнако гледају на неопходност чувања историјског сећања и захвалио Србији на свему што чини да сачува сећање на совјетске војнике и официре који су погинули приликом ослобођења Југославије.

„Желимо да захвалимо српском народу за бригу о гробљима и меморијалима, тамо су наши војници сахрањени, једни поред других, и то је основа која нас још више зближава“, поручио је Володин и навео да и данас треба да подржавамо једни друге и да чинимо све како бисмо сачували сећање.

Володин је у том циљу предложио формирање Института за чување историјског сећања, имајући у виду да су српски и руски народ дали огромне жртве. Володин је рекао да би то било решење да заједно, сада у хуманитарној и образовној сфери, предузимамо кораке да би заштитили истину сећања на погинуле и објективност погледа на то време. Како је нагласио, у оквиру парламентарне сарадње, покретање ове иницијативе је корак ка том циљу, а председница Скупштине Србије је подржала предложену иницијативу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја