17. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са потпредседницом Народне скупштине Кубе Аном Маријом Мари Мачадом

17. октобар 2019. Председница Народне скупштине Маја Гојковић са потпредседницом Народне скупштине Кубе Аном Маријом Мари Мачадом

Четвртак, 17. октобар 2019.

Гојковић последњег дана заседања ИПУ имала низ билатералних сусрета

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић састала се данас, последњег дана 141. заседања Интерпарламентарне уније у Београду, које је окупило више од 2.000 учесника из читавог света, са потпредседницом Парламента Кубе, као и председницима парламената држава Зимбабве, Сијера Леоне и Бутан.


Гојковић се састала са делегацијом Парламента Републике Кубе, на челу са потпредседницом Народне скупштине Аном Маријом Мари Мачадом, а на састанку је оцењено да политичке односе карактерише пријатељство и међусобна подршка по питањима од приоритетног значаја за две земље, као и посвећеност унапређењу свих видова сарадње.

Гојковић је захвалила на принципијелном ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, односно питању КиМ и подршкe Србији у међународним форумима.

Гојковић је истакла да је Скупштина Србије спремна за даљи развој парламентарне сарадње како на нивоу радних тела два парламента, посебно у области здравства, културе и образовања, тако и посланичких група пријатељстaва и додала да подстрек досадашњим односима даје Меморандум о сарадњи који је потписан током посете Републици Куби и Србији на нивоу председника парламената.

Мачадо је истакла да за Кубанце Србија има посебно место у срцу, да постоје традиционалне генерацијске везе и нагласила да Куба има чврст став да подржава Србију по питању Косова и Метохије и Куба стоји иза Резолуције СБ УН. Мачадо се захвалила на подршци коју Србија даје Куби и додала да је важно да две земље наставе заједно да граде односе и свестрану сарадњу, те указала да је посетом председнице Скупштине Србије Куби успостављена чвршћа веза и позвала председницу Парламента у посету Куби. Гојковић и Мачадо су указале на интерес за сарадњу у областима пољопривреде, прехрамбене индустрије, медицине, фармацеутске индустрије.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић састала се са делегацијом Парламента Зимбабвеа, коју предводe председник Народне скупштине Џејкоб Френсис Мудендa и председница Сената Мабел Мемори Чиномон и захвалила на учешћу и чињеници да председници оба дома Парламента Зимбабвеа учествују на заседању.

Гојковић је изразила жаљење поводом циклона Идаи који је погодио Зимбабве и указала да су билатерални односи традиционално пријатељски, као и да је овo прилика да се размотре могућности развоја парламентарне сарадње и економске, која није довољно развијена. Председница Скупштине Србије је предложила формирање посланичких група пријатељстaва, као и потписивање меморандума о сарадњи. Гојковић се захвалила Зимбабвеу што не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије и на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије, и упознала делегацију са једностраним актима Приштине, као и последњим упадом РОСУ на север Косова и Метохије.

Муденда је рекао да Зимбабве памти подршку наше земље Зимбабвеу на међународној сцени у борби против колонијализма и у борби за слободу и независност и истакао да ће његова земља наставити да подржава Србију на међународним форумима у циљу поштовања међунарoдног права и суверенитета и територијалног интегритета Србије и Резолуције СБ УН 1244. Муденда се заложио за успостављање снажније билатералне сарадње и сагласио да је важно да се формирају групе пријатељстaва и потпише меморандум о разумевању који ће бити основ изградње добрих односа парламената.

Председник Парламента Зимбабвеа Муденда је подсетио на последице циклона Идаи на Зимбабве и околне државе, изразивши наду да ће помоћ наставити да стиже имајући у виду неопходност реконструисања инфраструктуре и изградње нових насеља.

Гојковић се састала и са председником Парламента Сијера Леонеа Абасом Чернором Бундуом, и указала да има простора за развој билатералних односа и успостављање и унапређење сарадње, посебно у областима економије, образовања и културе, и указала на посвећеност Скупштине Србије да формирањем група пријатељстaва унапреди парламентарне односе, те подсетила да је Србија једина европска земља која има потписан Споразум о сарадњи са Панафричким парламентoм.

Гојковић је захвалила на учешћу на 141. заседању ИПУ, које је окупило велики број председника и потпредседника парламената и истакла значај теме јачања међународног права и усвајања Београдске декларације.

Председник Парламента Сијера Леонеа се сагласио да је тема конференције правовремена и јако важна и нагласио да је идеја успостављања посланичких група пријатељстава добра, као и да ће Парламент Сијера Леонеа кренути у процедуру формирања.

Бунду се заложио за проширење односа, подсећајући на снажне односе у време Покрета несврстаних и указао да је данас важно оживети дух тих чврстих односа, и да је Сијера Леоне заинтересован за развој сарадње, посебно у области образовања и здравства.

Гојковић се састала са председником Парламента Краљевине Бутан Ташијем Дорђијем, коме је захвалила на учешћу делегације Краљевине Бутан, указујући да су политички односи добри и без отворених питања, и захвалила Краљевини Бутан на принципијелном ставу по питању територијалног интегритета и суверенитета Србије, односно питању КиМ.

Гојковић је рекла да је Скупштина Србије спремна на развој парламентарне сарадње на свим нивоима, као и да је важно размотрити могућност развој економске сарадње.

Дорђије је честитао на организацији 141. Скупштине ИПУ указујући да је реч о првој посети делегације Краљевине Бутан Србији и истакао да је ово почетна тачка наших односа и да ће владе пратити развој парламентарних односа и позвао председницу Скупштине Србије у посету Краљевини Бутан.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2