3. јул 2019. Гојковић наставила посету Словенији

3. јул 2019. Гојковић наставила посету Словенији

Среда, 3. јул 2019.

Гојковић наставила посету Словенији

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, која се налази у званичној посети Републици Словенији, са председником Државног збора Словеније Дејаном Жиданом, на чији позив борави у Словенији, обишла је неколико компанија у региону Прекмурја, који су успешни примери коришћења фондова Европске уније.


Гојковић и Жидан су током обиласка компанија разговарали о могућностима привредне сарадње, развоју „старт- ап“ компанија и коришћењу европских фондова у пољопривреди.

Гојковић је истакла да постоји изузетно добра сарадња између два парламента, која је на историјском нивоу, и која је заснована на Меморандуму о сарадњи, као и да је Србија заинтересована за искуства Словеније у процесу евроинтеграција. Гојковић је указала да је важно да Србија и Словенија унапређују сарадњу на пољу економије, и да је добро што расте број инвестиција из Словеније у Србији, као и што постоји тренд раста присуства српских компанија у Словенији.

Жидан је нагласио да је важно да се поред одличне сарадње међу државама успостави и један нови облик сарадње у области пољопривреде и сарадње компанија. Жидан је указао да је робна размена између две државе порасла за 14 одсто и напоменуо да не само да расте извоз из Словеније у Србију, већ је и извоз из Србије у Словенију порастао за 25 одсто.

Гојковић се претходно састала са представницима српске заједнице у Словенији и поздравила формирање Савеза Срба Словеније као кровне организације, која обједињује рад свих српских друштава и указала да ће то омогућити још бољи рад на очувању српског идентитета, културе и језика.

Гојковић је рекла да Србија придаје значај сарадњи са Србима у региону, о чему сведочи и састанак представника Срба у региону са председником Србије Александром Вучићем.

У делегацији Скупштине Србије су председник посланичке групе пријатељства са Словенијом Милија Милетић и члан групе пријатељства Снежана Богосављевић Бошковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 6. октобар

Цео календар догађаја