Четвртак, 7. децембар 2006.

Разговор Мађарских парламентараца са члановима Одбора за међунационалне односе

Делегација Одбора Парламента Републике Мађарске за европске послове, коју је предводио председник Одбора Матјаш Ерши, разговарала је 7. децембра у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за међунационалне односе у којој су били народни посланициЖељко Томић и Иштван Ишпановић.Делегација Одбора Парламента Републике Мађарске за европске послове, коју је предводио председник Одбора Матјаш Ерши, разговарала је 7. децембра у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за међунационалне односе у којој су били народни посланициЖељко Томић и Иштван Ишпановић.
Гости из Мађарске су констатовали да је за њихову земљу веома важно да Србија што пре приступи свим европским интеграцијама и да на том путу мађарска искуства могу бити од велике користи. Они су изразили спремност да допринесу убрзању процеса нашег прикључења Европској унији и истакли да њихова искуства пре уласка у ЕУ могу да послуже Србији, како би избегла грешке и пропусте које су они чинили. По њиховој оцени, у Србији постоји суштински консензус о укључивању у европске интеграције и то треба искористити, а Мађарска ће учинити све да је у томе подржи.

Чланови наше делегације су захвалили на понуђеној помоћи и нагласили да би посебно било драгоцено да Мађарска помогне да се преговори о споразуму о стабилизацији и придруживању наставе одмах након парламентарних избора у Србији.

У разговору су размењена мишљења и о положају националних мањина у Мађарској и Србији. Чланови Одбора за међунационалне односе подсетили су шта је све у протеклом периоду у Србији урађено у решавању питања међунационалних односа. Поред осталог, измењен је Закон о избору народних посланика, донета је Повеља о људским и мањинским правима, формиран Савет Владе Републике Србије за националне мањине и усвојен нови Устав. Посебно су указали на решења која омогућавају да странке националних мањина буду представљене у новом сазиву Народне скупштине и изразили очекивање да ће се то после јануарских избора и десити. Гости из Мађарске су поздравили таква решења, и истакли да они нису успели да представници националних мањина уђу у мађарски Парламент.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
петак, 9. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја