12. април 2012. Састанак Посланичке групе пријатељства Народне скупштине са Румунијом

12. април 2012. Састанак Посланичке групе пријатељства Народне скупштине са Румунијом

Четвртак, 12. април 2012.

Састанак Посланичке групе пријатељства Народне скупштине са Румунијом

Чланови Посланичке групе пријатељства са Румунијом одржали су данас састанак у Дому Народне скупштине, са циљем представљања резултата посете делегације ПГ пријатељства Букурешту фебруара ове године, разматрања предстојећих активности ПГ пријатељства, као и информисања о положају Румуна и Влаха у Србији.


Председник Посланичке групе пријатељства са Румунијом Синиша Стаменковић је навео да је делегација ПГ пријатељства током посете Букурешту фебруара 2012. године одржала састанке са посланицима оба дома Парламента Румуније, као и са представницима Министарства иностраних послова Румуније. Разговарало се о положају румунске националне мањине у Србији и о питањима националног иднтитета влашке националне мањине. Ради разматрања поменутих питања постигнута је сагласност о формирању мешовите међупарламентарне групе, која би остварила продубљенији увид и понудила решења за превазилажење отворених питања, истакао је Синиша Стаменковић.

Учесници састанка поздравили су вођење дијалога о положају румунске и влашке националне мањине у Србији изнели иницијативе за превазилажење отворених питања између Румуније и Србије у вези са положајем ових националних мањина. Иницијативе ће бити представљене делегацији парламентараца Румуније приликом њихове планиране узвратне посете Народној скупштини.

Састанку су поред председника ПГ пријатељства са Румунијом присустовали и чланови ПГ пријатељства, народни посланици Драган Аћимовић, Србољуб Живановић, Милан Лапчевић, Јон Магда и Милован Радовановић. Такође, присуствовали су и председник Одбора за међунационалне односе Народне скупштине Милетић Михајловић, представница Министарства спољних послова Светлана Станковић, директор Управе за људска и мањинска права Републике Србије Ненад Ђурђевић, представница Националног савета румунске националне мањине Ленуца Царан, секретар Националног савета Влаха Бојан Модрлановић, потпредседник Националног савета Влаха Миодраг Марковић, представници Демократског покрета Румуна Србије Димитрије Крачуновић и Александар Балан, представник Алијансе Војвођанских Румуна др Јон Сфера, потпредседник Влашке демократске странке Србије Новица Њагојевић, бивши председник Националног савета влашке националне мањине Живослав Лазић, као и представници удружења Румуна и Влаха у Србији: председник удружења за културу и традицију Влаха «Дунав» Тихан Матасаревић, представник Друштва за културу, језик и религију Влаха-Румуна Поморавља Ивица Глишић и председник Управног одбора Форума Влаха Драгомир Драгић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 10. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја