Среда, 15. новембар 2006.

Разговор делегација Фламанског парламента и Народне скупштине

Делегација Одбора за спољну политику, европске послове и туризам Фламанског парламента разговарала је 15. новембра у Дому Народне скупштине са проширеном делегацијом Одбора за иностране послове, у чијем саставу су били и чланови Одбора за развој и економске односе са иностранством и Одбора за трговину и туризам.Делегација Одбора за спољну политику, европске послове и туризам Фламанског парламента разговарала је 15. новембра у Дому Народне скупштине са проширеном делегацијом Одбора за иностране послове, у чијем саставу су били и чланови Одбора за развој и економске односе са иностранством и Одбора за трговину и туризам.
У име чланова наше делегације, фламанске парламентарце поздравио је Слободан Вучковић, члан Одбора за иностране послове. Гости из Фландрије посебно су се интересовали за политичку ситуацију у Србији, у коју су допутовали у оквиру посете земљама у региону. Њихова питања односила су се, пре свега, на будућност Косова и наше ставове о прикључењу Србије европским интеграцијама.
У разговору је истакнуто да међу политичким партијама у Србији нема различитих ставова кад је реч о будућем статусу Косова, што је потврђено у новом Уставу и што обавезује сваку будућу владу и парламент. У Србији, како је речено, постоји и страначки и национални консензус о питању статуса Косова и наш државни и национални интерес је да Косово остане саставни део територије Србије.

Чланови наше делегације су такође нагласили да не постоји ниједна партија у републичком Парламенту која није за улазак Србије у Европску унију и да је и у новом Уставу утврђено да Србија прихвата европске принципе и вредности.
Шеф делегације Карим ван Овермајреје, на питање какав је став Белгије о Косову, рекао да фламански парламент, као регионални, има велике надлежности, али су питања, као што је ово, регулисана на федералном нивоу. Што се тиче ставова белгијске Владе о Косову, истакао је да ће Белгија поступати у складу са ставом Европоске уније.

У разговору је било речи и о улагању страног капитала у нашу земљу, извозним могућностима и туристичком потенцијалу Србије. Оцењено је да је Србија успела да створи политичку стабилност која је привукла стране инвеститоре. Чланови наше делегације поздравили су спремност Белгије да помогне Србији и оценили да би била драгоцена њена подршка у процесу прикључења Светској трговинској организацији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2