Понедељак, 9. јул 2007.

Разговор делегација скупштинских Одбора за иностране послове и за европске интеграције са британским парламентарцима

Делегација скупштинских одбора за иностране послове и за европске интеграције, коју је предводио председник Одбора за иностране послове Драгољуб Мићуновић, састала се данас са делегацијом Одбора за иностране послове Парламента Велике Британије, на челу са председником Одбора Мајком Гејпсом.Делегација скупштинских одбора за иностране послове и за европске интеграције, коју је предводио председник Одбора за иностране послове Драгољуб Мићуновић, састала се данас са делегацијом Одбора за иностране послове Парламента Велике Британије, на челу са председником Одбора Мајком Гејпсом.

Циљ посете британских парламентараца је упознавање са политичком ситуацијом у Србији, виђење будућих односа Србије и Европске уније, а пре свега, упознавање са званичним ставовима везаним за будући статус Косова и Метохије.

Чланови наше делегације су у разговору указали да је приступање Европској унији за Србију стратешки интерес и да ће Парламент и Влада у свом деловању приоритет дати активностима везаним за закључивање Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом до краја ове године. Да би Народна скупштина у наредном периоду могла да обави значајан законодавни рад и изгласа велики број тзв “европских закона”, биће предложене измене Пословника којима ће се обезбедити ефикаснији и функционалнији рад Парламента. Такође се очекује да, уз сагласност свих политичких странака, буде потписан меморандум о сарадњи између Парламента и Владе, у коме ће као најважнији циљ бити истакнута тежња да Србија у 2008. години постане кандидат за чланство у Европској унији.

У разговору је највише речи било о питању будућег статуса Косова и Метохије. Британске парламентарце је интересовало какве би биле реакције у Србији у случају евентуалног признања независности Косова од стране међународне заједнице, или пак, једнострано, од стране појединих држава.

Чланови скупштинске делегације упозорили су да би свако једнострано решење будућег статуса Косова угрозило безбедност читавог региона, као и будуће односе међу етничким групама које живе заједно.Они су изразили очекивање да ће у будућим преговорима бити пронађено компромисно, одрживо решење за статус Косова и Метохије које ће поштовати међународно право, као и права српског народа и припадника албанске националне заједнице. Они су изразили забринутост због могућих покушаја наметања једностраних решења од стране појединих великих сила, уз образложење да би таква решења повредила грађане Србије који су у већини опредељени за демократију, а не би допринела миру у регину. У разговору је речено да је тешко разумљиво да се у тренутку општих интеграција у Европи, када се мења и сам појам суверенитета држава, инсистира на суверенитету једне етничке групе која хоће да има своје државне границе, по цену дестабилизације региона.

Чланови наше делегације су истакли да од парламентараца других држава, па и Велике Британије, очекују да покажу разумевање у тражењу решења за будући статус Косова, као и уважавање међународног права.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 25. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја