23. мај 2023. Учесници састанка

23. мај 2023. Учесници састанка

Уторак, 23. мај 2023.

Састанак председника и чланова Посланичке групе пријатељства са Пољском са делегацијом посланика Сејма Републике Пољске

У Дому Народне скупштине одржан је састанак председнице и чланова Посланичке групе пријатељства са Пољском са делегацијом посланика Сејма Републике Пољске.


Председница Посланичке групе пријатељства са Пољском Ана Миљанић је оценила са су односи Србије и Пољске на високом нивоу и да постоји простор за јачање економске сарадње. Поздравила је досадашње, али и будуће инвестиције из Пољске у привреду Републике Србије, истакавши да је Србија повољан привредни амбијент за стране инвеститоре.

Ана Миљанић је истакла да је за Србију најважније национално питање Косово и Метохија, као и да Београд остаје посвећен дијалогу са Приштином, што је једини пут ка постизању обострано прихватљивог решења. Она је посебно нагласила да полазна основа за дугорочно решење за Србију не може бити признавање независности тзв. Косова.

Миљанић је информисала делегацију Сејма Пољске о учесталим провокацијама Приштине које имају за циљ дестабилизацију и изазивање нових криза на КиМ и поновила да Београд инсистира и истрајава у очувању мира и стабилности.

Нагласила је да је стратешко опредељење Србије чланство у ЕУ, да Србија спроводи бројне реформе, и у том контексту захвалила се на подршци коју Пољска пружа Србији на пољу европских интеграција. Такође, додала је да су искуства Пољске у европским интеграцијама веома драгоцена за Србију, нарочито приликом коришћења предприступних фондова ЕУ.

Миљанић је истакла да ова ПГП у Народној скупштини броји 26 чланова, што говори о жељи народних посланика да раде на унапређењу односа са Пољском.

Председник Одбора за послове ЕУ у Сејму Републике Пољске Каспер Плажињски и чланови делегације су најпре изразили, у своје име и у име народа Пољске, најискреније саучешће поводом две велике трагедије које су задесиле Србију почетком маја.

У разговору који је уследио, Каспер Плажински је нагласио да је Србија важан партнер његовој земљи на Балкану. Најавио је оснивање пољског културног центра у нашој земљи, имајући у виду велики простор за економску и привредну, али и сарадњу и у другим областима. Подвукао је да ће Пољска наставити да подржава процес европских интеграција Србије и истакао подршку своје земље дијалогу Београда и Приштине, који треба да доведе до прихватљивих решења.

Посебно се захвалио на третману коју ужива пољска национална мањина у Србији, истакавши да руководство Србије обезбеђује довољно средстава за неговање традиције и културе пољског народа.

Саговорници су заједнички оценили да постоји могућност за развој сарадње у областима попут културе, образовања, науке, иновација и друго. Сложили су се да узајамне посете парламентараца могу допринети још интензивнијој парламентарној сарадњи, кроз размену искустава и идеја посланика два парламента.

Састанку су присуствовали чланови ПГП са Пољском Сандра Јоковић, Наташа Ивановић, Сташа Стојановић, Горан Милић и Милан Радин, као и амбасадор Пољске у Србији Њ. Е. Рафаел Павел Перл.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја