27. мај 2022. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на представљању Извештаја о депопулацији УНДП

27. мај 2022. Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на представљању Извештаја о депопулацији УНДП

Петак, 27. мај 2022.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на представљању Извештаја о депопулацији УНДП

Председник Нардне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратио се на званичном представљању Националног извештаја о људском развоју за Србију 2022. године - људски развој као одговор на демографске промене.


Обраћање председника преносимо у целости.

„Поштоване колеге,
Драги пријатељи,

Велико ми је задовољство што сам у прилици да заједно са вама учествујем у представљању овог изузетно важног Извештаја, који ће без сумње дати добар подстрек нашим већ предузетим напорима у области популационе политике. Желим најпре да нагласим да је иницијатива за прављење овако свеобухватног и компетентног Извештаја дошла од председника Републике Александра Вучића и у сарадњи са председницом Владе Аном Брнабић, што само по себи говори о томе колико у нашим државним приоритетима високо место заузима брига за стање становништва и мере које предузимамо за очување тог најважнијег ресурса.

Желим да изразим велику захвалност агенцијама Уједињених нација, посебно УНДП што су припремили овај Извештај, на којем је директно радио тим водећих међународних и домаћих истраживача.

Као што вам је познато, Србија није изузетак када је реч о смањивању и старењу популације. То је нажалост неизбежан процес који погађа све нације у нашем окружењу, па и у глобалним оквирима је један од најприсутнијих негативних трендова. Ми не можемо да прекинемо тај тренд, иако то желимо, али можемо да пронађемо начине да његове негативне последице буду што више ублажене, па чак и да пронађемо могућности да боље искористимо потенцијале нашег становништва.

Србија добро зна да је њено становништво, њени људи, без обзира где живе, чиме се баве и ког су узраста – њен највећи и најважнији друштвени ресурс. Сва наша пажња, сви наши планови и стратегије усмерени су искључиво ка сталном побољшању услова у којима живе наши суграђани, зато што добро знамо да ниједна политика, ниједна држава немају сврху ако се она не огледа у бољем животу наших људи.

Да бисмо остварили тај кључни национални и државни приоритет, потребно нам је, поред искрене жеље коју имамо, много рада, знања и познавања проблема са којима се суочавамо када је реч о депопулацији, миграцијама, јачању породице и свим другим факторима који утичу на стање нашег становништва. У тим напорима нам је овакав стратешки документ, какав данас имамо, преко потребан и његово данашње представљање видим као нову, квалитетнију етапу у нашем досадашњем раду на популационој политици. Нарочито је важно што га представљамо у Народној скупштини, институцији која припада свим нашим грађанима, па нека и то буде симболични детаљ да смо по овом питању окренути и отворени према свим нашим грађанима, без разлике.

Уверен сам да ће овај Извештај бити од огромне користи свима који ће и у овом Дому, као и у Влади Републике Србије, наставити да креирају мере за што ефикасније решавање изазова које нам доносе демографске промене и у том смислу сигуран сам да ће и данашње представљање бити важан део у овој заједничкој борби.

Хвала вам и још једном желим вам добродошлицу у Народну скупштину!“


Фото галерија


Видео (1)

Петак, 27. мај 2022. | уводно обраћање Ивице Дачића на званичном представљању Националног извештаја о људском развоју за Србију 2022. године 27.05.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја