14. мај 2022. Председник Народне скупштине Ивица Дачић

14. мај 2022. Председник Народне скупштине Ивица Дачић

Субота, 14. мај 2022.

Обраћање председника Народне скупштине на отварању изложбе поводом Дана Посебних јединица полиције

Председник Народне скупштине Ивица Дачић обратио се у Народној скупштини, на свечаном отварању изложбе „Полицијска бригада ПЈП - Славом Овенчана“, коју организује Удружење Ветерана Посебних Јединица Полиције, поводом обележавања јубилеја, 30 година од оснивања ПЈМ - ПЈП.


Обраћање председника Народне скупштине достављамо у целости:

„Даме и господо,
Драги пријатељи,

Желим вам добродошлицу у Народну скупштину, са посебним осећајем поштовања према вашем напору да на овај начин, овом пригодном изложбом, обележимо три деценије од оснивања Посебних јединица полиције. Ја сам са великом радошћу прихватио ваш позив да данас будем ваш домаћин и да заједно са вама учествујем у овој свечаности.

Као некадашњи министар унутрашњих послова Републике Србије ја врло добро знам које је место и улога посебних јединица полиције у нашем систему безбедности и колики труд и жртве полажу њихови припадници да испуне своје задатке које им је поверио народ. Али као грађанин и као патриота који истих тих 30 година учествујем у обављању важних државних послова, гајим огромно поштовање према свим припадницима МУП-а који су било када у том периоду били део посебних јединица полиције.

Ова изложба је само мало сведочанство о томе који пут су прешли наши специјални полицајци, са каквим су се изазовима суочавали и колико су допринели да данас имамо Србију, јаку и стабилну, и у свако доба безбедну за сваког њеног грађанина.

Удружење ветерана посебних јединица полиције нас је, овом изложбом, подсетило да имамо дуг према њима и њиховим колегама који су годинама бдели над нашом безбедношћу и том приликом се излагали највећим ризицима по своје здравље и своје животе. Наша је обавеза да овим људима одамо највеће поштовање и да их представимо нашем народу, зато што је ред да знамо ко се жртвовао за нашу сигурност, онда када је било најтеже.

Посебне јединице полиције одиграле су огромну улогу у најтежим годинама за наш народ које ова генерација памти. Оне су биле у првим редовима када се бранио суверенитет Србије и када су се бранили животи наших људи на Косову и Метохији. Ми то никада не смемо да заборавимо. И овај наш данашњи скуп је најмање што можемо да урадимо да очувамо сећање на наше полицајце који су дали живот у тој борби, али и на све оне који су у тим тешким тренуцима били њихови другови и саборци.

Ми немамо намеру ни са ким да ратујемо, нисмо је никада ни имали. Али то не значи да ћемо да се кријемо у ћошку и да свакоме коме падне на памет дозвољавамо да угрожава нашу земљу и наш народ. Србија је мирољубива земља, од нас никоме не прети никаква опасност. Али нека то не схвате као нашу слабост, напротив. То је наш начин да свима поручимо да смо довољно јаки и верни нашој Србији да ћемо је увек и у сваком тренутку бранити ако то буде потребно.

Зато смо и данас овде. Да се сетимо свих припадника посебних јединица полиције који су обављали ту најтежу и најчаснију дужност, а нарочито оних који су на тој дужности положили највредније што су имали – свој живот.

Желим да захвалим Удружењу ветерана посебних јединица полиције што и на овај начин држи живим наше колективно сећање на све што су они и њихови другови урадили за нашу земљу и за наш народ. Ми ћемо да им се одужимо својим поштовањем и трајним сећањем, а ова наша данашња изложба је само један од начина да то урадимо.

Хвала вам.“


Видео (1)

Субота, 14. мај 2022. | обраћање Ивице Дачића на отварању изложбе: Полицијска бригада ПЈП - Славом Овенчана 14.05.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја