Недеља, 7. новембар 2021.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на климатском скупу Интерпарламентарне уније у Глазгову

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић обратио се на климатском скупу Интерпарламентарне уније у Глазгову. Обраћање председника Народне скупштине достављамо вам у целини:


Поштоване колеге,

Република Србија са великом забринутошћу прати нарушавање климатских прилика и већ дуго и сама учествује у глобалном напору да се заустави штетно деловање човека на нашу околину. Нико сам не може да се избори са овим проблемом и јасно је да је за то потребно да сви сегменти друштва буду укључени. Сматрам да је веома важно да се и парламенти активно укључе у ову борбу и због тога желим да захвалим ИПУ и Делегацији Велике Британије при ИПУ који су организовали овај скуп и омогућили да и ми, у име наших парламената, дамо свој допринос.

Не постоје политичке и економске разлике и интереси који би били оправдање за то да било ко од нас изађе из заједничког фронта борбе за очување климе. Нажалост и на самиту овде у Глазгову видели смо да постоје такви изговори и да се неки други разлози стављају као важнији од судбине наше планете. Ти разлози не постоје и све док не будемо имали потпуно заједништво око ових циљева проблем ће постојати и биће све већи.

Република Србија је активна у овој борби и учествује у свим глобалним иницијативама за смањење емисије штетних гасова. То схватамо као обавезу према нама и нашим будућим генерацијама, али и као обавезу према другима. Обавезе о смањењу емисије штетних гасова уграђене су у наше законе и оне се спроводе.

Србија је мала земља и њен удео у глобалном угрожавању климе није велики, али он ипак постоји. Наша економија је већ дуже у узлазној путањи, наше енергетске потребе су све веће, а самим тим расте и ризик од потенцијалног загађења. У том смислу, Србија већ годинама разним мерама стимулише енергетску транзицију и повећава капацитете за производњу енергије из обновљивих извора. Достигли смо да скоро једну петину од укупно произведене елекричне енергије добијамо из обновљивих извора и са тим повећањем ћемо наставити.

Оно о чему морамо још више и отвореније да разговарамо је како ћемо достићи ниво по којем ће наши напори за смањење емисије штетних гасова бити одрживо. Како ће потреба да преоријентишемо наше капацитете на еколошки прихватљиве бити остварена а да не угрози наш економски развој, а нарочито наш социјални амбијент.

Обавезе које смо преузели имају своју цену и она није мала. Али многе су земље попут Србије које морају да добију већу подршку да би остварили циљеве за које су без икакве сумње опредељени. Као што ни против климатских промена нико не може да се бори сам, тако нико не може сам ни да спроведе оне мере које ће зауставити негативан утицај на климу.

Зато желим да овде, у име Републике Србије, још једном позовем на глобалну солидарност и у овом аспекту, у технолошкој, финансијској и свакој другој подршци која ће довести до остварења заједничких циљева. Уколико то изостане, ја нисам оптимиста да ћемо моћи ефикасно да се изборимо са највећим проблемом наше генерације, а то је разарање климе и убрзане промене које нећемо моћи да зауставимо.

Убеђен сам да ће и овај скуп означити прекретницу у том смислу. Ја верујем да је свима стало да повучемо кочницу неповратног угрожавања климе, али то није довољно. Морамо и на делу да покажемо да нам је до тога стало, а то ћемо моћи само ако подржимо једни друге.

Хвала вам!Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2