8. јун 2023. Председник Народне скупштине са председницом Републике Индије

8. јун 2023. Председник Народне скупштине са председницом Републике Индије

Четвртак, 8. јун 2023.

Састанак председника Скупштине Србије са председницом Републике Индије

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са председницом Републике Индије Дроупади Мурму, са којом је током разговора потврдио традиционално пријатељске везе две земље и два народа, засноване на узајамном уважавању, разумевању и подршци.


Председник НС РС је поручио да долазак председнице Мурму у Београд представља велику част за нашу земљу, а посебну привилегију чињеница да је Србија прва европска земља коју је посетила од ступања на дужност. Истакао је да је Србија поносна на вишедеценијско партнерство са Индијом, те да је Народна скупштина опредељена да настави да доприноси свеукупној сарадњи и даљем учвршћивању пријатељства. „Исту поруку ћете чути од свих у Србији – и од председника Републике, и од наше Владе, али и од грађана наше земље“, рекао је председник НС РС.

Др Орлић је захвалио на принципијелном и чврстом ставу Индије по питању непризнавања тзв. „Косова“, уједно на томе што се, заједно са Србијом, залаже за доследно поштовање међународног јавног права и Повеље УН. „ Будите сигурни да, са наше стране, Индија можда да рачуна на пријатељство и подршку – увек и свуда“, нагласио је председник НС РС.

Мурму је током састанка потврдила спремност Индије за јачање партнерства са Србијом у свим сферама од обостраног значаја, као и опредељеност за даљи развој међупарламентарне сарадње на свим нивоима. Изразила је уверење да ће се, на темељима пријатељства и узајамне подршке, наставити сарадња на мултилатералном плану. Истакла је и да две земље деле ставове по најзначајнијим питањима и, с тим у вези, подвукла значај поштовања суверенитета и територијалног интегритета сваке државе у свету.

Председник Скупштине и председница Индије су састанак закључили још једном исказујући обострану снажну опредељеност за даљи заједнички рад у свим областима у којима за то постоје потенцијали и могућности.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја