24. април 2023. Председник ПГП са Црном Гором Игор Бечић са председником Одбора за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе Миодрагом Лекићем

24. април 2023. Председник ПГП са Црном Гором Игор Бечић са председником Одбора за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе Миодрагом Лекићем

Понедељак, 24. април 2023.

Састанак председника Посланичке групе пријатељства са Црном Гором Игорa Бечићa и председника Одбора за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе

Председник Посланичке групе пријатељства са Црном Гором Игор Бечић састао се у Дому Народне скупштине са председником Одбора за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе, Миодрагом Лекићем са којим је разговарао о актуелним политичким темама.


Бечић је на почетку састанка оценио да су билатерални односи стабилни са тенденцијом да се још више унапреде и побољшају. Нагласио је да је политика Републике Србије према Црној Гори усмерена ка даљем развоју пријатељских и добросуседских односа, базираних на заједничкој историји и традиционално блиским везама два народа.

Председник ПГП са Црном Гором је указао на значај иницијативе „Отворени Балкан“, која представља пример успешне регионалне сарадње и борбе за заједничке циљеве, те да је као таква најбољи начин за припрему наших држава за чланство у ЕУ.

Председник Одбора за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе Миодраг Лекић се сагласио са Бечићем да две земље повезује историја и пријатељски односи.

Осврнуо се на одржане председничке изборе у Црној Гори и навео да су грађани победници избора и да се ситуација у Црној Гори мења на боље.

Лекић је изразио наду ће се након одржаних парламентарних избора у Црној Гори, формирати Посланичка група пријатељства са Србијом и да ће путем сарадње чланова посланичких група пријатељстава и чланова скупштинских одбора, два парламента унапредити сарадњу на свим нивоима.

Саговорници су разговарали о актуелним политичким приликама, те је Бечић упознао Лекића са тешком ситуацијом са којом се суочавају Срби на Косову и Метохији и нагласио да Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу са Приштином јер је то једини пут решавања отворених питања и постизања обострано прихватљивог договора. Србија заштитом свог територијалног интегритета и суверенитета истовремено брани међународно право и Повељу УН. Нагласио је да према српском народу неопходан потпуно другачији приступ међународне заједнице, пре свега западних сила, конструктивни дијалог, а не наметања решења.

Захвалио се на подршци Црне Горе нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ, који представља главни спољно-политички циљ Републике Србије, што је уједно и пут руководства Црне Горе.

Бечић је посебно указао на важност предстојећег пописа становништва у Црној Гори, где су се саговорници сложили да ће попис омогућити српској заједници да се транспарентно изјасни.

Заједнички су оценили да постоји простор за унапређење сарадње у области економије, енергетике одбране, туризма и културе. Осврнули су се на значај инфраструктурног пројекта од обостраног интереса, реконструкција и модернизација пруге Београд – Бар и изградња аутопута Београд – Бар.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја