7. април 2021. Председник Посланичке групе пријатељства са Краљевином Белгијом и амбасадор Краљевине Белгије у Београду

7. април 2021. Председник Посланичке групе пријатељства са Краљевином Белгијом и амбасадор Краљевине Белгије у Београду

Среда, 7. април 2021.

Састанак председника Посланичке групе пријатељства са Краљевином Белгијом и амбасадора Краљевине Белгије у Београду

Марко Парезановић, председник Посланичке групе пријатељства са Краљевином Белгијом састао се данас, у Дому Народне скупштине, са амбасадором Краљевине Белгије Њ.Е. Кунрад Адам са којим је разговарао о борби против пандемије корона вируса, интензивирању парламентарне сарадње, као и сарадње у области привреде и економије.


Марко Парезановић је упознао амбасадора са податком да Посланичку групу пријатељства са Белгијом чини 36 народна посланика и изразио наду да ће се, када се створе услови за то, наставити започета сарадња између парламентараца, у виду размене посета и искустава посланика две земље.

Парезановић је истакао да се Република Србија одговорно понела у борби против пандемије, да се процес вакцинације спроводи одлично и да су грађанима на располагању четири врсте вакцине. Нагласио је да је Србија пружила подршку и региону, омогућивши им вакцинисање у нашој земљи. Такође, додао је да је Србија једна од ретких земаља која је и страним дипломатама омогућила вакцинисање. У врло кратком времену изграђене су две Ковид болнице, у циљу збрињавања оболелих од Ковида 19 и пружања помоћи здравственом систему.

Такође, указао је да је Република Србија у 2020. години, када је цео свет захватила пандемија корона вируса, остварила најмањи пад БДП у Европи. Поред борбе против ове пошасти, Србија примарни значај даје и борби против организованог криминала.

Председник ПГП са Белгијом предложио је да се у наредном периоду одржи видео састанак чланова посланичких група пријатељства два парламента уз учешће амбасадора обе земље.

Такође, позвао је амбасадора Кунрада Адама да у скорије време посетити Чачак и Установу за дневни боравак деце, младих и одраслих са сметњама у развоју и инвалидитетом, што је амбасадор са задовољством прихватио.

Амбасадор Краљевине Белгије Њ.Е. Кунрад Адам је похвалио руководство Србије на успешном спровођењу процеса вакцинације и поздравио јучерашње вакцинисање председника Александра Вучића. Солидарност у имунизацији коју је Србија показала у региону, је пример добре праксе и за остале земље, оценио је амбасадор.

Сложио се са Марком Парезановићем да постоји простор за унапређење парламентарне сарадње, као и сарадње у области економије и привреде. Амбасадор је навео да је битно упознавање парламентараца као представника два народа. На тај начин привредни сектор и компаније могу добити информацију да је Србија привлачна и занимљива земља за инвестиције.

На састанку се разговарало о примени Кодекса понашања народних посланика, међустраначком дијалогу поводом предстојећих избора у Србији, као и о европском путу Србије.

Амбасадор Кунрад Адам је нагласио да је Белгија спремна да пружи подршку Србији ка чланству у Европској унији.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
субота, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја