29. јануар 2021. Председница ПГП са Ираком Самира Ћосовић састала се са отправником послова амбасаде Ирака у Републици Србији господином Хајдером Рашидом Свадијем

29. јануар 2021. Председница ПГП са Ираком Самира Ћосовић састала се са отправником послова амбасаде Ирака у Републици Србији господином Хајдером Рашидом Свадијем

Петак, 29. јануар 2021.

Састанак председнице Посланичке групе пријатељства са Ираком Самире Ћосовић и отправника послова Ирака у Србији

Председница Посланичке групе пријатељства са Ираком Самира Ћосовић састала се данас, по први пут, са отправником послова амбасаде Ирака у Републици Србији господином Хајдером Рашидом Свадијем.


Председница ПГП-а са Ираком на самом почетку састанка истакла је добре билатералне везе две земље, укорењене још 1958. године, са традиционално добрим политичким и пријатељским односима. Ћосовић је додала да простора за сарадњу увек има и изразила уверење да ће парламенти двеју земаља допринети тој сарадњи. Упознала је отправника послова са бројем народних посланика који чини Посланичку групу пријатељства са Ираком, којих има 13, и додала да, како у ирачком парламенту постоји ПГП са Србијом, јасно и да постоји жеља за сарадњом кроз размену посета чланова пријатељства, када се услови за такве посете стекну.

Ћосовић је искористила прилику да се захвали Ираку на принципијелном ставу о поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, упркос бројним спољним притисцима, што још једном потврђује велико пријатељство земаља.

Хајдер Рашид Свади потврдио је да су односи две земље традиционално добри и да Ирак има амбицију да те односе продуби. Напоменуо је да је Ирак пролазио кроз тежак период кроз сва три Заливкса рата који је однео велики број људских живота и оставио велики траг на привреду те земље. Додао је да се Ирак суочава и са великом борбом против тероризма и да води рачуна о ставовима других земаља по том питању. Како је рекао Ирак поштује међународне споразуме, па тако и Конвенцију УН-а, која штити територијални интегритет и суверенитет држава и немешања у унутрашња питања земље.

Кроз разговор саговорници су се подсетили и сарадње на инфраструктурним објектима у Ираку, као и велики број Ирачана које су стекли високо и највише образовање у Београду. Саговорници су се сложили и да би економска сарадња могла да се прошири с обзиром да се највећим делом одвија кроз робну размену и да постоји велики број потписаних споразума који су на снази, а који би могли продубити сарадњу.

Ћосовић је говорила и о обостраном интересу за успостављање сарадње у области информационих технологија која је започета још 2015. године, активностима Министарства надлежног за телекомуникације са тадашњим министром Расимом Љајићем, а отправник послова и председница Групе пријатељства сложили су се да се сарадња може ојачати и у области културе, просвете и науке.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2