16. децембар 2019. Председница ПГП са Алжиром Мајa Мачужић Пузић са амбасадором Народне Демократске Републике Алжир у Републици Србији Њ.Е. Абделхамидом Шебшубом

16. децембар 2019. Председница ПГП са Алжиром Мајa Мачужић Пузић са амбасадором Народне Демократске Републике Алжир у Републици Србији Њ.Е. Абделхамидом Шебшубом

Понедељак, 16. децембар 2019.

Састанак председнице Посланичке групе пријатељства са Алжиром са амбасадором Народне Демократске Републике Алжир у Републици Србији

У Дому Народне скупштине одржан је састанак председнице Посланичке групе пријатељства са Алжиром Маје Мачужић Пузић са амбасадором Народне Демократске Републике Алжир у Републици Србији Њ.Е. Абделхамидом Шебшубом.


Маја Мачужић Пузић је на почетку састанка изразила задовољство поводом посете амбасадора и додала да су билатерални и парламентарни односи нарочито интензивирани у последње време, о чему сведоче и узајамне посете високих званичника и делегација обе земље. Председница ПГП са Алжиром је истакла да постоји простор за додатно унапређење сарадње, наочито у области привреде и економије. С тим у вези, Мачужић Пузић дала је иницијативу за одржавање привредних сусрета привредника града Краљева са групом Афричких и Арапских амбасадора, који би се реализовали почетком наредне године. Према њеним речима, Рашки и Моравички округ представљају колевку српства и имају изузетан потенцијал за улагања у привреду. Додала је да велики допринос може дати Привредна комора Краљева која ће бити укључена у те пројекте.

Мачужић Пузић је захвалила Народној Демократској Републици Алжир на подршци те земље територијалном интегритету и суверенитету Србије као и на подршци у свим међународним организацијама и институцијама.

Амбасадор Алжира Абделхамид Шебшуб изразио је захвалност на иницијативи за ову посету и истакао да су односи са Србијом веома добри, те да су посете делегација Алжира Србији биле веома успешне и сврсисходне. Нагласио је да су српска предузећа у великој мери присутна на алжирском тржишту и додао да је војна сарадња на завидном нивоу. Шебшуб је такође похвалио одлично организовану скупштину ИПУ, која је одржана у Београду у октобру месецу.

Он је упознао председницу ПГП са Алжиром са спољно-политичком ситуацијом у његовој земљи, као и са исходом председничких избора.

„Алжир ће наставити да поштује принципе међународног права и остати доследан у свом ставу о непризнавању такозване самопрокламоване државе Косово“, истакао је амбасадор.

На крају састанка саговорници су оценили да је парламентарна сарадња на високом нивоу, али да постоји додатни простор за унапређење свеукупних односа двеју земаља, нарочито у области привреде и економије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2