Уторак, 10. април 2012.

Студенти Дипломатског форума у Народној скупштини

Генерални секретар Народне скупштине Вељко Одаловић разговарао је данас у Дому Народне скупштине са члановима Дипломатског форума, организације студената Факултета политичких наука Универзитета у Београду и њиховим колегама са америчког Универзитета из Брисела, који бораве у студијској посети Србији и региону.


Генерални секретар упознао је студенте са радом Народне скупштине у претходне четири године, као и са активностима које се одвијају у време избора, који су расписани по истеку пуног мандата овог сазива.
Народна скупштина је у претходне четири године имала за приоритет у свом раду доношење закона који се односе на процес европских интеграција и њихово усклађивање са прописима ЕУ. Генерални секретар је са поносом истакао да је Народна скупштина у потпуности испунила све обавезе које су пред њу биле постављене, што доказује и оцена Европске комисије, из децембра прошле године. Народна скупштина је у овом сазиву за 518 дана заседања донела 807 закона и 217 других аката. Поред системских закона, донет је један број измена и допуна већ постојећих законских решења, као и значајан број ратификација којима Србија приступа многим међународним организацијама и прихвата међународне стандарде. Он је додао и да је у овом сазиву учињено много на унапређењу парламентарне дипломатије, полазећи од чињенице да се парламентарци међу собом разумеју и у могућности су да превазиђу препреке које извршне власти не могу. У прилог томе говори и чињеница да је у претходне четири године Народнa скупштина угостила 57 председника парламената и држава, да су формиране посланичке групе пријатељства са више од 30 земаља, као и да је Народна скупштина била домаћин јубиларне Годишње скупштине ПС ОЕБС. Народни посланици били су домаћини и многим међународним скуповима одржаним у земљи, али су били и учесници низа скупова и конгреса у иностранству. Народна скупштина остварила је и успешну сарадњу са мисијама и представништвима многих међународних организација у Србији, као што су Мисија ОЕБС-а, Национални демократски институт, Вестминстерска фондација и друге. У овом мандату радило се пуно на јачању капацитета стручне Службе Народне скупштине, истакао је генерални секретар. Народна скупштина је остварила значајан напредак у транспарентности о чему сведочи и чињеница да је од Повереника за приступ информацијама од јавног значаја и заштиту података о личности три године заредом добила признање. Нова интернет страница Народне скупштине, детаљан Информатор о раду, као и реализација пројекта увођења е-парламента допринеће даљем развоју транспарентности. Наравно, на реализацији свих активности радило је 352 запослена службеника Народне скупштине, истакао је генерални секретар.
Студенте из Београда и Брисела, као и њиховог професора Џерома Шеридана (Jarome Sheridan) из Бриселског центра за европске студије занимала је подела власти у Србији и надлежности сваке гране понаособ, питања о изборном процесу, као што је излазност бирача и посматрачке мисије међународних организација, детаљи у вези са реализацијом пројекта е-парламента, приоритетима рада Народне скупштине у наредном мандату, као и процес европских интеграција Србије и питање Косова и Метохије.
Током посете Народној скупштини, студенти су имали прилику да обићу Дом Народне скупштине и упознају се са историјом и уметничким вредностима здања.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
среда, 31. мај

Цео календар догађаја