Уторак, 15. децембар 2020.

Вештачка интелигенција на европски начин: Заштита основних права у доба вештачке интелигенције

На позив Агенције Европске уније за основна права, потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић и председница Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине Јелена Жарић Ковачевић учествовали су на онлајн конференцији Вештачка интелигенција на европски начин: Заштита основних права у доба вештачке интелигенције.


Конференцију су организовали Агенција Европске уније за основна права и немачко Савезно министарство за правду и заштиту потрошача у оквиру немачког председавања Савету Европске уније, 14. децембра 2020. године.

У уводном делу конференције, међу говорницима били су савезнa министарка Немачке за правду и заштиту потрошача Кристин Ламбрехт (Christine Lambrecht), директор Агенције Европске уније за основна права Мајкл О’Флахерти (Michael O’Flaherty) и ЕУ комесар за правду Дидије Рејндерс (Didier Reynders).

Након уводног излагања, учесницима је представљен извештај Агенције Европске уније о основним правима „Стварање будућности – вештачка интелигенција и основна права у ЕУ“. Експерти који су радили на изради овог Извештаја, представили су кључне тачке које се спомињу у Извештају: дефиницији вештачке интелигенције (ВИ), случајевима примене ВИ у Европској унији, сврси коришћења ВИ, законодавном оквиру заштите основних права, заштити података, једнакости и недискриминацији, приступу ефикасном правном леку и процени утицаја ВИ у пракси и под којим условима.

У оквиру првог панела „Аутоматизација јавне управе - Употреба ВИ у јавном сектору и утицај на основна права“, панелисти су говорили о примерима употребе ВИ, предностима употребе, изазовима и могућим решењима везаним за заштиту основних права приликом употребе ВИ у јавном сектору.

Други панел „Пословни модели и ВИ - Употреба ВИ у приватном сектору и утицај на основна права“ је био прилика да се расправља о изазовима употребе ВИ у компанијама и какав се утицај тиме врши на основна права.

У оквиру трећег панела „ВИ и агенда политике ЕУ - Како унапредити основна права са регулаторним оквиром ЕУ који се односи на ВИ“, наглашена је потреба да се вештачка интелигенција користи у складу са основним правима у Европској унији. Наговештено је представљање нацрта законодавног оквира Европске уније у области ВИ за први квартал 2021. године. Такође, назначено је да Савет Европе планира расправу у наредним данима о питању да ли је неопходно усвајање повеље о вештачкој интелигенцији. Подсетили су да ће сутра бити представљен Закон о дигиталним услугама Европске комисије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
четвртак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја