8. новембар 2013. Парламентарна дебата за ученике средњих школа поводом обележавања Светског дана науке

8. новембар 2013. Парламентарна дебата за ученике средњих школа поводом обележавања Светског дана науке

Петак, 8. новембар 2013.

Отворена парламентарна дебата за ученике средњих школа поводом обележавања Светског дана науке

Поводом обележавања Светског дана науке, данас је у Народној скупштини отворена тродневна парламентарна дебата, на којој ће присуствовати више од 100 ученика средњих школа из Србије.


Парламентарну дебату, која се одржава у организацији Центра за промоцију науке, отворила је директорка Центра за промоцију науке Александра Дрецун, а ученицима су се обратили и чланови Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Донка Бановић и Божидар Ђелић.
Александра Дрецун је, обраћајући се ученицима, истакла значај везе између науке и друштва и указала на неопходност сталног унапређивања те везе. Свака расправа треба да се базира на чињеницама, а одлуке у друштву да се доносе на бази дијалога, закључила је директорка Центра за промоцију науке.
Чланица Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Донка Бановић упознала је учеснике скупа са надлежностима, начином рада и улогом одбора Народне скупштине, који су уређени Пословником о раду Народне скупштине. Ученике је ближе упознала са процедуром разматрања предлога закона, представки грађана који су упућени Одбору, као и са процедуром организације јавних слушања.
У свом обраћању ученицима, члан Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Бождар Ђелић, указао је на вредност економије знања и сектора привреде који су везани за економију знања у савременом свету. Нагласио је и важност предузимања иницијативе народних посланика и Одбора за унапређење статуса науке и научника у нашем друштву.
Отварању парламентарне дебате за ученике средњих школа присуствовала је и чланица Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Јована Механџић Ђурђић.
Током тродневне парламентарне дебате, ученици средњих школа упознаће се са парламентарним процесима одлучивања кроз симулацију рада Народне скупштине и кроз рад у више различитих радионица. Као исход тродневног рада, предвиђено је и доношење резолуције.
Светски дан науке установио је УНЕСКО и први пут је обележен 10. новембра 2002.године, а у Србији се, на иницијативу Центра за промоцију науке, обележава од 2011. године.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5