22. март 2023. Учесници састанка

22. март 2023. Учесници састанка

Среда, 22. март 2023.

Обраћање потпредседнице Народне скупштине Елвире Ковач на састанку пројектног одбора пројекта: Јачање парламентарне демократије и инклузивног политичког дијалога, трећа фаза

На данашњем састанку, пројектног одбора пројекта: „Јачање парламентарне демократије и инклузивног политичког дијалога, трећа фаза“, који спроводе УНДП и Швајцарска канцеларија за сарадњу, у сарадњи са Народном скупштином, потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач исказала је задовољство због наставка сарадње и честитала новоизабраном сталном представнику Програма УН за развој у Србији (УНДП) господину Јакупу Беришу на новој функцији.


„Драго ми је што имам прилику да вам се обратим на овом састанку, и да подсетим да сам учестовала на сличном састанку Пројектног одбора одржаном 5. фебруара 2021. године када смо такође разговарали о трећој фази овог пројекта, током трајања пандемије Ковид-19. Желим да се захвалим УНДП и Швајцарској канцеларији за сарадњу (СЦО) што су подржали бројне активности на парламентарном нивоу, које се огледају кроз подршку неформалним посланичким групама, као што су подршка националном огранку ГОПАК, Фокус групи за циљеве одрживог развоја, и подршке Женској парламентарној мрежи, у виду експертске подршке у виду израде различитих анализа и истраживања, припреме извештаја и публикација, организације састанака, конференција, семинара, промоција активности“, навела је Ковач.

Подсетила је да сарадња са УНДП и Швајцарском канцеларијом за сарадњу започета још од 2012. године када је покренут Пројекат „Јачање надзорне функције и транспарентности парламента“, који је имао за циљ пружање подршке Народној скупштини у циљу успостављања и јачања њених надзорних механизама, са посебним нагласком на одговорно управљање државним буџетом и приближавање институција грађанима, нарочито на локалном нивоу.

Указала је и на аспект сарадње који се огледа кроз подршку раду одбора Народне скупштине, посебно Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, Одбора за европске интеграције и Одбора за заштиту животне средине, чији се значај посебно огледа у домену организовања седница одбора ван седишта Народне скупштине и јавних слушања на различите теме од интереса за грађане Републике Србије са представницима невладиних организација и цивилног друштва.

Додала је да простора за сарадњу има и када је реч о обезбеђивању инклузивности политичког дијалога и истакла важност транспарентности рада Народне скупштине и њеног имиџа у перцепцији грађана. „Сматрамо да ми као народни посланици својим примером такође треба да утичемо на стварање лепше слике о Народној скупштини, која је последњих година знатно урушена, а ту нам од велике помоћи могу бити управо наши партнери и активности предвиђене овим Пројектом, нагласила је потпредседница Народне скупштине.

Ковач је у излагању навела и да су бројни пројекти које су финансирали УНДП и Швајцарска канцеларија за сарадњу допринели развоју капацитета тимова запослених у Служби одбора Народне скупштине за потребе вршења надзора, унапређењу информисаности и укључености грађана у рад Народне скупштине, као и у успостављању ефикасног система за праћење јавне потрошње из државног буџета од стране народних посланика.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
недеља, 28. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја